2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7582 RON
USD = 4.3186 RON
HUF = 1.4322 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,560.86(0.34%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Történelmet írt egy festmény, amelyet mesterséges intelligencia készített

 utolsó frissítés: 17:35 GMT +2, 2018. október 26.

Történelmet írt az Edmond de Belamy című mesterséges intelligencia által készített alkotás. Nem csak amiatt, mert az előzetes becslések alapján a 7-10 ezer dollárra taksált alkotást végül 432 500 dollárért adták el, hanem azért is, mert ez az első olyan mesterséges intelligencia által készített festmény, amelyet árverésen értékesítettek.

A festmény aláírása is különleges. A "min G max D x [log (D(x))] + z [log(1 -- D (G(z)))]" aláírás "a művész" algoritmusának egy része. A mesterséges intelligenciát egyébként a párizsi székhelyű Obvious hozta létre. A művészekből és mesterséges intelligenciát kutató tagokból álló csapat további munkáit itt tudjátok követni.

Az általuk használt mesterséges intelligencia két részből áll, az egyik különböző időszakokból származó 15 ezer festményt nézett végig, a másik része pedig magában az alkotás folyamatában vesz részt. A cél az volt, hogy olyan műalkotások készüljenek, amelyek hasonlítanak az emberi kéz által létrehozott munkákra.

A csapat által végzett munka persze nem mindenkinek tetszik, vannak akik szerint ez nem művészet. Az Obvious egyik tagja viszont azt mondja, hogy a mesterséges intelligenciának is helye van a művészetekben, hiszen megpróbálja megismételni azt, amit minden művész szeretne csinálni, vagyis az ismeretei alapján alkotni. "Arra kényszerít, hogy próbáld megérteni a saját kreativitásodat" - mondta Gauthier Vernier a CNN-nek.

Az árveréssel kapcsolatban az is izgalmas mellékszál, hogy az ügyletet bonyolító Christie's aukciós ház egyik felsővezetője az árverésről szóló állásfoglalásában arról beszél, hogy komoly figyelemmel követik a technológia megjelenését és jelentőségét a művészeti alkotások létrejöttében és a művészet "fogyasztását" illetően is. Arra is kitér, hogy szerintük a mesterséges intelligenciával készült alkotások a kortárs művészet részét képezik, ezért külön platformot fognak szentelni az ilyen alkotások bemutatásához. (cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális