2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,559.45(0.78%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Elfogadta a képviselőház az offshore-törvényt

 utolsó frissítés: 14:49 GMT +2, 2018. október 24.

Döntéshozó fórumként elfogadta szerdán a képviselőház a Fekete-tengeri altalajkincsek kitermelésére vonatkozó, úgynevezett offshore-törvény tervezetét. 

A törvényjavaslat 170 támogató és három ellenszavazatot kapott, egy képviselő tartózkodott voksoláskor.

A jogszabály első változatát már július elején megszavazta a parlament, ám az elnök augusztus elején visszaküldte azzal érvelve, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között. A beruházók nehezményezték a feltételek szigorítását, ami csökkentette a kitermelés nyereségességét.

A most megszavazott jogszabályban az elnök észrevételeit részben elfogadták, így a földgázt kitermelő vállalatokkal szemben alkalmazott járadék nem fog változni a kitermelés idején, ugyanakkor a vállalatoknak a gáz felét a romániai energiatőzsdén kell értékesíteniük.

A kormánypártok becslése szerint a földgáz kitermeléséből származó haszon mintegy fele az államé marad, amivel a korábban a szigorúbb változatot javasoló Szociáldemokrata Párt (PSD) is elégedett.

A jogszabályt még Klaus Johannisnak is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméteres éves földgázkitermelését. Az egyik talapzat a Neptun, amelyet az amerikai Exxon és az osztrák OMV Petrom termelhet ki. (mti, hírszerk.)

kőolajföldgáz
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális