2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Már jövő héttől emelkedhet a minimálbér, a munkáltatók tiltakoznak

 utolsó frissítés: 16:24 GMT +2, 2018. október 23.

Felmerült annak a lehetősége, hogy már november 1-től emelkedjen a minimálbér - írta Facebook oldalán még a hétvégén Lia Olguța Vasilescu. A munkaügyi miniszter által közzétett információk alapján, amennyiben a kormány még január előtt dönt az emelés mellett, a jelenlegi tervek szerint

a bruttó minimálbér értéke 2 080 lejre nőne.

Az emelés azt jelentené, hogy a törvény által meghatározott legkisebb nettó fizetés értéke a jelenlegi 1 162 lejről 1 263 lejre emelkedne.

A kormány tervei között szerepel továbbá az is, hogy a legalább 15 éves régiséggel és/vagy felsőokatási diplomával rendelkező alkalmazottak esetében 2 350 lejre nőjön a minimálbér. Ez azt jelentené, hogy az érintett, jelenleg minimálbérért dolgozó alkalmazottak nettó fizetése 251 lejjel emelkedne (a jelenlegi nettó 1 162 lejről).

A döntés a Ziarul Financiar számításai szerint 1,5 millió minimálbérért dolgozó alkalmazottat értinthet. Közülük körülbelül 300 ezerre tehető a felsőoktatási diplomával rendelkezők száma.

A gazdasági lap annak is utánaszámolt, hogy az intézkedés költségvetésre gyakorolt hatása 500 millió lej lehet. Ennyivel nőne ugyanis az év utolsó két hónapjában az alkalmazottak munkabére után befizetett többletadó értéke.

A kormány minimálbér növelésével kapcsolatos terveit a munkáltatók érdekvédelmi szervezetei élesen bírálják. A Concordia Munkáltatói Szövetség (CPC) sem ért egyet a kormány szándékával. "A kabinet nem veszi figyelembe az átláthatóság és a kiszámíthatóság követelményét a minimálbér megállapításában, és nincs tekintettel a konkrét gazdasági helyzetre" - írja a CPC által kedden kiadott állásfoglalásban.

"Mindannyian szeretnénk, hogy nőjenek a bérek, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a minimálbér megalapozatlan emelése a feketemunkát ösztönzi, és több ezer munkahely megszűnéséhez vezethet, arról nem is beszélve, hogy a bérek könnyelmű és fenntarthatatlan emelése inflációt és egyéb egyensúlyzavarokat okoz, amelyek jeleit máris tapasztaljuk a gazdaságban" - vélik a szövetség képviselői.

Az ügyben megszólalt a PIAROM, a hazai befektetők érdekvédelmi szervezetének elnöke is. Cristian Pârvan azt nyilatkozta, hogy nem értenek egyet az intézkedéssel, hiszen az amúgy sem fogja "senki jólétét" pozitívan befolyásolni, ráadásul a felsőoktatási diplomával rendelkező személyeket is hátrányos helyzetbe hozhatja.

A témában véleménycikket közölt Cornel Ban, az University of London tanára is, aki szerint az erős kivándorlási nyomás, valamint a hazai bérek más EU-s tagállamoktól való jelentős elmaradása miatt elkerülhetetlen a minimálbér emelése. A szakértő szerint az eddigi bérnövelő intézkdések is pozitív eredménnyel zárultak, növekedtek az adóbevételek, a lakosság vásárlóereje, illetve szerinte az sem mellékes, hogy a legrosszabbul fizetett alkalmazottak is azt érezhetik az intézkedésnek köszönhetően, hogy "végre értük is tesznek egy keveset".

A szakértő ugyanakkor elismeri, hogy csupán a minimálbér emelése vajmi kevés lesz ahhoz, hogy komoly bérkonvergencia induljon be, ami véget vethet a masszív kivándorlási folyamatoknak. Azt is megjegyzi, hogy a hazai tőke, a romániai vállalatok jelentős része annyira versenyképtelen, hogy a béremelésekkel az alkalmazottak számára "csomagban érkezett" a munka intenzitásának növelése, valamint a fizetetlen túlórák számának emelkedése is.

A kormányprogram szerint a minimálbért januáról kellene emelje a kormány bruttó 2 050 lejre. (hírszerk, zf, agerpres)

minimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális