2019. július 19. péntekEmília
EUR = 4.7315 RON
USD = 4.2103 RON
HUF = 1.4541 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,084.50(0.31%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Jelentős EU-s támogatást kap Kolozsvár városfejlesztésre

 utolsó frissítés: 15:02 GMT +2, 2018. október 11.

Kolozsvár első kelet-európai városként vissza nem térítendő támogatást kap az Európai Bizottságtól az Urban Innovative Actions program keretében. A pályázatot a Kolozsvári önkormányzat a Kolozsvári Kulturális Központtal partnerségben nyújtotta be. A város 5,6 millió eurót fog kapni, hogy mindössze 2%-os önrész vállalása mellett felkészüljön arra, hogy a következő 20 évben a munkaerőpiac vélhetően erőteljesen átalakul. A program a kulturális, az akadémiai, az üzleti és a közigazgatási szektorra is kiterjed.

Azt, hogy Kolozsvár is elnyerte a támogatást, szerdán délután jelentette be az Európai Bizottság. Összesen 22 város kap forrásokat, köztük van Budapest egyik kerülete is. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében meghirdetett pályázat részeként összesen 92 millió euró fog rendelkezésére állni a nyertes városoknak különféle városi kihívásokra választ adó innovatív megoldások finanszírozására.

A Kolozsvár által elnyert 5,6 millió eurós keretösszeg 38%-a kutatás-fejlesztésre lesz elköltve a program által érintett területeken, 38%-a az Ipar 4.0 területén megvalósuló berendezések és felszerelések vásárlását irányozza elő, 8%-a szociálisan marginalizált személyek társadalmi és munkaerőpiaci integrációját segítené elő. A projekt költségvetéséből 6% marketingköltségekre, 10% pedig a program lebonyolítási költségeire lesz elköltve.

Az önkormányzat társszervezetei 2019 első negyedévében kapják meg az első részét a támogatásnak. Az önkormányzat a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemmel, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivállal (TIFF), a ZAIN Fesztivállal, az ARIES Transilvania klaszterrel, a Cluj IT klaszterrel, a Kreatív Iparágak Klaszterével és a Transylvania Furniture Cluster-rel partnerségben fogja megvalósítani a projekteket. (hírszerk.)

Kolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális