2019. május 27. hétfõHella
EUR = 4.7612 RON
USD = 4.2560 RON
HUF = 1.4596 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,189.13(0.98%)
Infláció = 4,11%
Alapkamat = 2,25%

Esnek a világ tőzsdéi, elég nagy a pánik

 utolsó frissítés: 16:29 GMT +2, 2018. október 11.

Napok óta tartó lejtmenet után tegnap elkezdett begyorsulni a tőzsdék zuhanása. Az amerikai részvények szerdán elkezdődő esését csütörtökön az ázsiai és a nyugat-európai indexek zuhanása követte. Több szakértő szerint egyelőre nem úgy tűnik, hogy a részvénypiacok könnyen talpra állnának.

Az Egyesült Államokban a Dow Jones Index 830 pontos mínuszban zárt szerdán, ami pontban mérve a harmadik legnagyobb esést jelenti a történelemben.

Európában elsősorban a technológiai papíroktól szabadultak

a befektetők ugyanúgy, mint szerdán New Yorkban, ahol az ágazati részvények mozgását követő Nasdaq index két éve legnagyobb mértékben gyengült.

Szakértők szerint a tengerentúlon idén eddig a technológiai cégek papírjai különösen jól teljesítettek. Sokan várták, hogy bekövetkezik a korrekció, aminek a közvetlen kiváltó oka az volt, hogy szerdán hétéves csúcsra emelkedett a 10 éves amerikai kötvényhozam.

A kötvények hozamnövekedése elszippantja a tőkét máshonnan, így például a részvénypiacokról.

A technológiai cégekre amúgy is rájár a rúd,

tekintettel arra, hogy különösen megsínylik az amerikai-kínai kereskedelemi feszültséget és a szakértők egy része szerint a szeptember végével záródott három hónapban az ágazati vállalatok teljesítménye "nem volt túl kiemelkedő". Erről a napokban jelentenek az ágazati cégek.

Fotó: Breitbart

A New York-i tőzsdemutatók szerdai lejtmenete kapcsán Donald Trump amerikai elnök egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy érett a korrekció, és bírálta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, amely szerinte "megőrült", hogy emeli a kamatokat.

Később Donald Trump a Fox Newsnak adott interjúban szintén a Fed kamatpolitikáját ostorozta, és azt mondta, hogy az amerikai tőzsdemutatók szerdai gyengüléséhez semmi köze az amerikai-kínai kereskedelmi viszálynak.

Szinte példa nélküli, hogy amerikai elnök kommentálja a Fed munkáját. Donald Trump július óta azonban már több alkalommal kritizálja a Fedet, amelynek a vezetőjét, Jerome H. Powellt épp ő nevezete ki.

Jerome H. Powell védelmére kelt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója. Christine Lagarde a CNBC amerikai gazdasági hírtelevíziónak azt mondta, hogy szerinte a Fed elnökét nem lehet őrültséggel vádolni. Sőt, a Fed irányítója és munkatársai rendkívül megfontoltak, döntéseiket a lehető legnagyobb körültekintéssel, a tényekből kiindulva készítik elő. (mti)

tőzsde
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac