2019. július 20. szombatIllés
EUR = 4.7315 RON
USD = 4.2103 RON
HUF = 1.4541 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,087.58(0.34%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Keményen beszólt a kormánynak a román EU-biztos: van pénz, nincsenek projektek

 utolsó frissítés: 16:53 GMT +2, 2018. október 08.

Meglehetősen durván beszólt a román kormánynak Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos. Crețu, aki egyébként a nagyobbik kormánypárt, a PSD tagja, egy brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy elege van a Dăncilă-kabinet részéről érkező inzultusokból. Nyers hangvétellel azt is kifejtette az újságíróknak, hogy az Európai Bizottság jelentős infrastruktúrális fejlesztéseket célzó összegeket tudna folyósítani Romániának, a kormány viszont "nem jön" az ehhez szükséges projektekkel.

Crețu külön kiemelte a Iași-Marosvásárhely autópályát is, amely elmondása szerint prioritás az Európai Bizottság számára. A sztrádaszakaszt viszont a kormány úgy tűnik nem EU-s pénzből akarja megvalósítani.

Az EU-s biztos elmondása szerint jelenleg az Európai Bizottságnál egyetlen nagy infrastrukturális beruházás elemzése folyik: a bukaresti repülőteret a fővárosi északi-pályaudvarral összekötő metróvonalé.

"A román hatóságok kérték a nagy-infrastruktúra program megváltoztatását. Olyan határidőket szabtak, amelyeket már jóval meghaladtunk. Részünkről megvan az ehhez szükséges nyitottság, de amíg nincsenek olyan projektek, amelyet vizsgálhatnánk, az sincs, amit finanszírozni" - mondta Crețu, aki a sajtótájékoztató végén azt mondta: "Szeretném a nyilvánosság előtt kijelenteni, hogy nem fogadom el a román kormány inzultusait az általam végzett munkát illetően".

Corna Crețu (balra) a volt szállítási miniszterrel, Ioan, Rus-szal. 

Crețu egyébként a beszólása előtt a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy munkájából adódó kötelessége azoknak a tagállamoknak, így Romániának a figyelmeztetése is, amelyek esetében fennáll annak a kockázata, hogy uniós forrásokat veszítenek el az infrastrukturális fejlesztésekre használható alapok le nem hívása miatt. Különösen azért fontos a részéről érkező figyelmeztetés szerinte, mert rendkívül komplex, több évig tartó folyamatokról van szó, amelyeknél ha egy ország nem végez megfelelő munkát, akkor egész generációk fejlődéshez való esélyét kockáztatja.

Az alacsony román abszorpciós (EU-s pénzek lehívási aránya) rátáról is beszélt, amelyekkel kapcsolatban elmondta, hogy sokat dolgoztak azért, hogy Románia fejlődjön a források lehívását illetően. "Románia esetében rendkívüli erőfeszítéseink voltak annak érdekében, hogy 3 milliárd euró értékben sikerüljön további EU-s forrásokat lehívni. Alapvetően enyhítettük az ország költségvetésének terheit 3 milliárd euróval, ellenkező esetben ez az összeg elveszett volna. A 2007-2013-as költségvetési ciklusban sikerült 90%-os felhasználási rátát elérnünk úgy, hogy a hivatalom átvételekor ez a szám 50% volt 2014-ben. Visszafele való hatállyal is finanszíroztunk olyan projekteket, amelyekért a román állam a Európai Beruházási Banknak és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak fizetett vissza kölcsönöket" - mondta Crețu.

Crețu arra is kitért, hogy 2018 elején fennállt a veszélye annak, hogy az ország 800 millió eurót veszít a regionálos fejlesztési operatív programból, most azon dolgoznak, hogy minimalizélják a potenciális veszteségek mértékét.

"Az infrastruktúra területén Románia esetében jelenleg nem áll fenn annak a veszélye, hogy elvesznének források, pontosan azért, mert olyan forrásokat felhasználó projektek vannak folyamatban jelenleg, amelyeket már be kellett volna fejezni. Amikor ezek a projektek megvalósulnak viszont, akkor majd új, kész kezdeményezésekre van szükség" - mondta Crețu, aki azt is kijelentette, hogy olyan infrastrukturális projektekre van szükség, amelyek összekötik a Moldvai Köztársaságot Közép-Kelet-Európával.

"Van pénz megvalósíthatósági tanulmányokra, viszont nem igényli ezt senki. Láttam, hogy a román kormány ülésén elhangzott, az autópályát állami és magán partnerséggel valósítanák meg. A mi szakértőink nincsenek hozzászokva ehhez a hozzáálláshoz, mert azt üzenik vele, hogy ez a beruházás kevésbé fontos" - mondta Crețu. (news.ro)

támogatásEurópai Unióautópályainfrastruktúra
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális