2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Nem sok jót ígérnek az Angliában dolgozó vendégmunkásoknak a brit kormány tervei

 utolsó frissítés: 17:14 GMT +2, 2018. október 04.

A brit kormány olyan bevándorlási rendszert üzemeltetne a brexit után, amely a világ minden országából érkező embereket egyformán kezelné, kiegészítve azzal, hogy amelyik állammal az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodást köt, annak polgárai kedvezményekre számíthatnának - mondta Caroline Noke brit bevándorlási miniszter a Bloomberg cikke szerint.

Hogy valóban erre készülnek, azt Theresa May brit miniszterelnök is megerősítette. Aki azt is elmondta, hogy a vengégmunkások számát a számukra meghatározott minimálbér szintjével is korlátoznák, ennek szintjéről ugyanakkor még nem beszélt a brit kormányfő.

Az angol sajtó szerint viszont 20 és 50 ezer fontos éves fizetésben határoznák meg a minimálbért, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak a magasan képzett, jól kereső vendégmunkásokat látnák szívesen.

A Bloomberg emlékeztet, hogy a brit kormány azt tervezi, hogy a jelenlegi több százezres nagyságrendű nettó éves bevándorlást Nagy-Britanniában alig néhány tízezresre szorítsák vissza. A gazdasági hírügynökség szerint a Migration Advisory Committee, a brit kormány bevándorlással foglalkozó bizottsága is egy olyan jelentést hozott nyilvánosságra, amely szerint az országnak a jövőben nem azt kell néznie, honnan érkeznek a vendégmunkások, illetve bevándorlók, hanem azt, hogy milyen tudással rendelkeznek.

Nagy-Britanniában becslések szerint jelenleg 230 ezer romániai vendgémunkás dolgozik. Romániánál csak Lenegyelországból (916 ezer) és Írországból (322 ezer) származik több vendégmunkás. (bloomberg, napi.hu)

Brexit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális