2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Balhézik a PSD és az ALDE az offshore-törvény miatt

 utolsó frissítés: 20:11 GMT +2, 2018. október 02.

Elhagyták a szakbizottsági ülést az offshore-törvény tervezetének vitáján a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselői - írja az Agerpres hírügynökség. Varujan Vosganian alsóházi frakcióvezető szerint a vita improvizált jellegű, mivel nincs valós kimutatás arról, hogy az új jogszabály milyen hatással lesz az államkasszára nézve. 

A képviselőház ipari, költségvetési és közigazgatási bizottságainak ülésén Vosganian nehezményezte, hogy olyan törvényen eszközöltek számottevő módosításokat, amelyet már két hónappal ezelőtt jóváhagyott a parlament. Kifejtette: a tervezet plenáris megvitatásakor pártja kérni fogja annak visszaküldését a szakbizottságok elé, amelyeknek pontos kimutatást kell készíteniük a jogszabály költségvetésre gyakorolt várható hatásairól. 

Vosganian kijelentette: az ALDE-párti energiaügyi miniszternek nem tartozik hatáskörébe a költségvetési hatás megállapítása. "Megkérdeztem az energiaügyi minisztert, és azt mondta, hogy nem tud ezekről a módosításokról, amelyeket ma reggel készítettek önök elő" - mondta az ALDE képviselőházi frakcióvezetője Iulian Iancunak, az ipari szakbizottság elnökének. Vosganian kijelentette: nem hajlandó "improvizációkat" megszavazni, és pontosan tudni akarja, mennyit nyer az új törvény nyomán a román állam. 

Váalszként a PSD-párti Iulian Iancu azt mondta: a módosított változat előnyösebb a törvény eredeti formájánál. 

"A válallatoktól is van egy tanulmányunk, és a pénzügyminisztérium is készített egy tanulmányt az adóhatósággal közösen. 8,8 milliárd eurót fogunk nyerni" - jelentette ki a szakbizottsági elnök.

Az offshore-törvény a kőolaj-koncessziós megállapodások tulajdonosainak a tengeri olajmezők feltárására, fejlesztésére és kiaknázására irányuló tevékenységét, valamint a tengeri olajszondák működését szabályozza. 

A kitermelők képviselői is elhagyták a termet

Dan Roşu, a kitermelő vállalatok egyesületének ügyvezető igazgatója is arról számolt be kedden, hogy kollégáival elhagyták az üléstermet az offshore-törvény szakbizottsági megtárgyalásakor, mert ismételt kérésükre sem kapták kézhez a tervezet módosított, és a szenátus által már elfogadott változatát. Így nem volt alkalmuk tanulmányozni azt, hogy képet alkossanak a jogszabálynak az ágazatra tett várható hatásáról - nyilatkozta Roşu, távozóban az alsóház ipari, költségvetési és közigazgatási bizottságainak üléséről. 

Az igazgató azt is elmondta: az ARCOMN képviselői azért távoznak a szakbizottsági ülésről, mert kérték, hogy fejthessék ki véleményüket, lévén, hogy a készülő törvény közvetlenül érinti az általuk képviselt vállalatokat. A törvényhozók azonban megtagadták tőlük ezt a kérést, arra hivatkozva, hogy nem szólhatnak bele a jogalkotási folyamatba.

Frissítés: A szakbizottság elfogadta a módosításokat

A képviselőház ipari, költségvetési, valamint közigazgatási bizottsága jóváhagyta az offshore-törvény módosításait. A tervezetet 31-en támogatták szavazatukkal, 10 képviselő ellene voksolt és 4-en tartózkodtak. A legtöbb módosítást a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte.

A szakbizottsági vélemény ezt követően a képviselőház plénuma elé kerül, amely döntő fórum a kérdésben. (agerpres)

földgázkőolaj
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális