2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Három Tenger Kezdeményezés: közös infrastruktúra-fejlesztésről egyeztek meg Bukarestben

 utolsó frissítés: 10:12 GMT +2, 2018. szeptember 19.

Közlekedési, energetikai és digitális hálózatok fejlesztéséről és összekapcsolásáról egyeztek meg Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) országai, és elfogadták a közösen megvalósítandó projektek listáját - jelentette be kedden Klaus Johannis államfő a 3SI bukaresti csúcstalálkozójának eredményeit ismertetve.

Elsősorban, de nem kizárólag, észak-déli folyosók kiépítéséről van szó - magyarázta. Hozzátette: a találkozón elfogadott közös nyilatkozat leszögezi, hogy a kezdeményezésben részt vevő - a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között található - 12 európai uniós tagállam a térség nyugat-európai szinthez történő felzárkóztatását, azaz "valós konvergenciáját" szorgalmazza, ugyanakkor a transzatlanti együttműködés erősítésének is híve.

A bukaresti csúcson a térség kereskedelmi kamaráinak összefogásáról és egy közös fejlesztési alap létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot.

A 3SI a közép-kelet-európai térség gazdasági kohézióját erősítő, első ízben megszervezett üzleti fórumot is rendszeresíteni fogja. A fórumra nyugat-balkáni országokból, illetve a keleti partnerség államaiból is érkeztek üzletemberek, ebből is hagyományt akarnak teremteni - mondta Johannis.

A 3SI bukaresti csúcstalálkozóján Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere és Heiko Maas német külügyminiszter is részt vett. A találkozón elfogadott nyilatkozat üdvözli a térség iránt tanúsított kiemelt érdeklődést, az EU és az Egyesült Államok részéről megnyilvánuló támogatást és arról is döntés született, hogy - tekintettel a térséghez fűződő gazdasági érdekeltségeire - Németországot partnerévé fogadja a 3SI.

"Közép-Kelet-Európa országainak tudniuk kell, hogy számíthatnak az Egyesült Államokra az energiaellátásuk terén. Nem engedhetjük meg, hogy az energiaszektort büntetésként, vagy a nemzetbiztonság veszélyeztetéseként játsszák ki egyes országok ellen" - mutatott rá Perry a 3SI bukaresti találkozóját záró sajtóértekezleten.

Hozzátette: aggasztó, hogy a Krím félsziget annektálása óta Európa függősége az orosz gáztól az addigi 30-ról 40 százalékra emelkedett, Amerika ezért is támogatja a 3SI-t az energiaforrások változatosabbá tételében.

A Három Tenger Kezdeményezés következő csúcstalálkozóját Szlovénia szervezi meg - jelentette be a román államfő. (mti)

Három Tenger Kezdeményezés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális