2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az EP döntött: a techcégeknek fizetniük kell, ha művészek és újságírók munkáját használják

 utolsó frissítés: 15:00 GMT +2, 2018. szeptember 13.

  • A tech-óriásoknak fizetniük kell, ha művészek és újságírók munkáját használják fel.
  • A kis- és mikroplatformok nem tartoznak az irányelv hatálya alá.
  • A saját leírással kiegészített hiperhivatkozások szabadon megoszthatók.
  • Az újságíróknak minden, a szerzői jogból származó, de a kiadójukhoz beérkező bevételből részesülniük kell.

Az Európai Parlament szerdán elfogadta felülvizsgált tárgyalási pozícióját a szerzői jogi szabályzás témájában. A ház a kisvállalatok és a szólásszabadság védelmét erősítette.

A Parlament 438 szavazattal, 226 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett fogadta el álláspontját, amelyet a tagállamokkal folytatott tárgyalások során képviselni fog. A most elfogadott álláspont fontos változtatásokat tartalmaz a júniusi szakbizottsági javaslathoz képest.

A tech-óriásoknak osztozniuk kell a bevételen a művészekkel és újságírókkal

A Parlament több esetben úgy változtatta meg az Európai Bizottság eredeti javaslatát, hogy biztosítsa: a művészek – zenészek, előadók és forgatókönyvek szerzői -, hírszolgáltatók és újságírók megkapják a munkájuk után járó fizetséget, amikor munkájuk a különböző megosztó platformokon, például a YouTube-on vagy a Facebookon, illetve a Google News-hoz hasonló hírgyűjtő oldalakon megjelenik.

A szavazás után Axel Voss német néppárti jelentéstevő kijelentette: "Nagyon örülök, hogy az internetóriások kifejezetten erős lobbija ellenére végre a ház többsége támogatja az európai kreatívok igazságos díjazását. Nagy, felfokozott vita zajlott az irányelv körül, és azt hiszem, a Parlament odafigyelt a felvetett problémákra. Az innovációval kapcsolatos aggodalmaknak teret adva kiemeltük az irányelv hatálya alól a kis- és mikroplatformokat. Meggyőződésem, hogy ha már elült a vita, az internet pont ugyanolyan szabad lesz, mint most, az újságírók és alkotók tisztességesebb módon részesülnek a munkájuk teremtette bevételből, és mi magunk sem értjük majd, mitől volt a nagy felzúdulás" - mondta Voss.

Tisztességes fizetség a művészek és újságírók számára, a startupok ösztönzése

A parlamenti álláspont a bizottsági javaslathoz képest szigorítja az online platformok és aggregátorok felelősségre vonhatóságát a szerzői jogokkal kapcsolatban. A Parlament szerint ezen platformok és aggregátorok felelőssége a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat tesznek közzé, akkor fizetniük kell a jogtulajdonosnak. A Parlament álláspontja konkrétan például azt kéri, hogy maguk az újságírók, és nem pusztán a kiadók részesüljenek ebből a bevételből.

A startupok és az innováció ösztönzése érdekében ugyanakkor a Parlament úgy döntött, hogy a kis- és mikroplatformokat kivonja az irányelv hatálya alól.

A szólásszabadság védelme

A Parlament gondoskodik arról, hogy a szerzői jogok védelme az internetre jellemző szólásszabadság korlátozása nélkül valósuljon meg. Álláspontja értelmében a cikkekhez vezető linkek és némi egyéni leírás megosztása nem jelenti a szerzői jogok megsértését.

A tartalomszolgáltatók csak olyan mechanizmus segítségével ellenőrízhetik a feltöltött anyagok esetében a szerzői jogok tiszteletben tartását, amely elkerüli, hogy "nem jogosulatlanul terjesztett művek" is fennakadjanak a rostán. Az online tartalomszolgáltatóknak ezen kívül gyors és emberek, nem algoritmusok által működtetett jogorvoslati mechanizmust is létre kell hozniuk, ahol az indokolatlanul eltávolított tartalmak miatti panaszok benyújthatók.

A Wikipediára és a nyílt forráskódú szoftverplatformokra nem vonatkozik

Az állásfoglalás-tervezet kiemeli, hogy a Wikipediához hasonló, online enciklopédiák nem kereskedelmi célú feltöltése és a nyílt forráskódú szoftverplatformok, mint például a GitHub, automatikusan kívül esnek a szerzői jogi szabályzásnak alávetett tartalmak körén.

Erősebb tárgyalási pozíció a szerzők és az előadók számára

A Parlament szövege megerősíti a szerzők és előadóművészek jogait. Ezentúl ha a szerzői jogok hasznosításáért eredetileg kialkudott díj "aránytalanul" alacsony a művekből származó bevételhez képest, akkor további javadalmazást kérhetnek attól, akivel megállapodtak a jogok használatáról. A jogszabálytervezet szerint a bevételekbe a közvetett bevételt is bele kell számolni.

A szerzők és előadóművészek a szerzői jogok kizárólagos átruházásáról szóló szerződést vissza is vonhatják, amennyiben a védett teljesítményt hasznosító fél nem él a jogával.

A szabályzásról ide kattintva olvashat részletesebben.

(közlemény)

FacebookYoutube
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális