2019. április 25. csütörtökMárk
EUR = 4.7560 RON
USD = 4.2421 RON
HUF = 1.4817 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,370.14(0.14%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Te is ingatlanba fektetnéd a pénzed? Akár 500 lejjel is kezdheted

 utolsó frissítés: 14:53 GMT +2, 2018. szeptember 12.

Az OTP Asset Management Románia kedden elindította az ország első olyan ágazati befektetési alapját, amely nemzetközi ingatlan- és építőipari befektetési lehetőséget kínál akár már 500 lejtől kezdődően.

Az OTP Asset közleménye szerint az új befektetési alap indításával a vállalat a romániaiak ingatlanbefektetések iránti étvágyára kíván alternatív megoldást nyújtani. "A befektetési alap a lehető legnagyobb bevételek létrehozására és elosztására összpontosít, ebből kifolyólag passzív jövedelemszerző eszköznek számít. Ahogyan egy személy garzonlakás vagy lakás vásárlásával tesz szert bizonyos összegű jövedelemre a bérleti díjakból, úgy jutnak az OTP Real Estate & Construction alap befektetői is negyedévente bevételhez az osztalékoknak és osztalékszelvényeknek köszönhetően" - magyarázza a vállalat közleménye.

A jelentős összegeket igénylő ingatlanbefektetésekkel szemben az OTP REC esetében a kezdeti befektetés a befektetési alap egy egységének, egy befektetési jegynek felel meg (amelynek a nominális értéke 500 lej), a további befektetések legkisebb összege 50 lej.

Az OTP Real Estate & Construction nevű alap olyan allokációs stratégiát követ, amely részeként az aktívák legalább 75%-a az ingatlan- és építkezési ágazatban működö vállalatok által kibocsátott részvényekbe és kötvényekbe kerül befektetésre. A befektetési alap elsősorban azokat a lakossági és intézményi befektetőket célozza, akik közepes szintű kockázat vállalása mellett eszközölnének likvid ingatlanpiaci befektetést 1-től 3 évig terjedő ajánlott befektetési időtartam mellett.

Az alap az ingatlan- és építkezési ágazatra szakosodott vállalatokba fektet be, mint amilyenek a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban működő REIT (Real Estate Investment Trusts) típusú nemzetközi ingatlanipari trösztök, amelyeket több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek vezetnek.

A vállalat közleményében még arra mutat rá, hogy az OTP REC egyik nagy előnye, hogy azonnal elérhető likviditást kínál a befektetőknek a befektetési jegy egyszerű visszavásárlásra révén, szemben a közvetlen ingatlanbefektetésekkel, amelyeknél jóval hosszabb értékesítési folyamatra van szükség. Az alap másik előnye, hogy szemben a klasszikus ingatlanbefektetésekkel, ahol a lakbérből származó jövedelem után 10%-os jövedelem adót, valamint előre nem látható költségeket kell állnia a tulajdonosnak (például egy csőtörés vagy meghibásodások esetén), a most bemutatott befektetési alapból származó jövedelmek után csupán 5%-os osztalékadót kell fizetni.

Az OTP AMR szakemberei ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy természetesen ennek a befektetésnek is vannak kockázatai, igaz, a befektetések diverzifikációja és szakemberek általi kezelése miatt sokkal alacsonyabbak, mint egy klasszikus befektetés célú ingatlanvásárlás esetén. (közlemény)

ingatlan
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac