2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

A szociális rendszer alulfinanszírozottságát és az ebből adódó káoszt bírálta Csép Éva Andrea

 utolsó frissítés: 17:41 GMT +2, 2018. szeptember 12.

A romániai szociális rendszer alulfinanszírozottságát és az ebből adódó káoszt bírálta Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője politikai nyilatkozatában, szerda reggel Bukarestben. A szociális- és munkaügyekért felelős törvényhozó szerint, az elmúlt egy évben a szaktárca csak ígéretek szintjén foglalkozott a szociális rendszert fenntartó intézményekkel és nem biztosította a működésükhöz szükséges pénzügyi forrásokat.

"A helyi és megyei önkormányzatok minden lehetséges eszközt kihasználtak annak érdekében, hogy biztosítsák a szociális intézmények működését, de a féléves állami költségvetés-kiegészítésben sem szerepel ezen intézmények finanszírozása. Ennek eredményeként, ezek a helyi szintű szociális intézmények veszélybe kerülnek. Vannak olyan megyék, amelyek sem a fizetéseket, sem az élelmiszert nem tudják fedezni már a következő hónapban" – fogalmazott a képviselő, aki múlt héten a szaktárca vezetője fele fogalmazott meg kérdést, szerdán pedig politikai nyilatkozatban kérte a probléma sürgősségi kormányrendelettel történő mihamarabbi megoldását.

Csép Éva Andrea emlékeztetett: az RMDSZ parlamenti prioritásai között szerepel egy olyan számítási képlet kidolgozása, amely hatékonyabbá tenné a szociális rendszer működését: a képlet egy rendszeresen frissülő átlagköltséget szabna meg, amelyre a szociális intézmények kedvezményezettjeinek szükségük van. Így a szaktárcának kötelessége lenne minden évben az adott képlet szerint finanszírozni a szociális szolgáltatásokat nyújtó egységeket, idős- és gyermekotthonokat. (rmdsz-tájékoztató)

szociális
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális