2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Csökkenti a román gazdaság növekedésére vonatkozó prognózosát az IMF

 utolsó frissítés: 18:07 GMT +2, 2018. szeptember 06.

Várhatóan 4-4,5 százalékra csökkenti a román gazdaság idei növekedési prognózisát a korábbi 5,1 százalékról a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi világgazdasági prognózisában.

Alejandro Hajdenberg, az IMF Romániáért felelős képviselője csütörtökön egy bukaresti konferencián elmondta: októberben várhatóan csökkenteni fogják az előrejelzést, miután az első fél évben lassult a gazdasági növekedés a korábbi várakozásokhoz képest. A hosszú távra vonatkozó becslés, amely évente 3-3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, változatlan marad - mondta Hajdenberg.

Az IMF Romániáért felelős képviselője szerint aggodalomra ad okot, hogy Bukarest az idén túllépheti a GDP-arányos 3 százalékos államháztartási hiányt, prognózisuk szerint a deficit elérheti a 3,6 százalékot.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy a kormány becslései megalapozottak, és meggyőződése, hogy az év végén beigazolódik a kormány által remélt 5,5 százalékos gazdasági növekedés.

A kormány már tavaly óta 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel készítette el az idei költségvetést, a héten végrehajtott költségvetés-kiigazításkor is változatlan maradt a becslés.

Az IMF a tavaszi jelentésében emelte 4,4 százalékról 5,1 százalékra a román gazdaság idei várható növekedését, a mostani csökkentés lényegében az eredeti prognózishoz való visszatérést jelentené.

Az Európai Bizottság is 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít. Az első fél évben a román GDP 4 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához mérten. (mti)

GDP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális