2019. május 27. hétfõHella
EUR = 4.7612 RON
USD = 4.2560 RON
HUF = 1.4596 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,201.88(0.16%)
Infláció = 4,11%
Alapkamat = 2,25%

Még egy lépéssel közelebb a Brassó-Comarnic-Ploiești autópálya

 utolsó frissítés: 16:38 GMT +2, 2018. augusztus 29.

A kormány ma elfogadja a Brassó-Comarnic-Ploiești autópálya építéséről és működtetéséről szóló, úgynevezett megalapozó tanulmányt - jelentette be a szerdai kormányülés elején Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A Ziarul Financiar szerint a miniszterelnök azt is elmondta, hogy már szeptemberben elkezdődhet az a folyamat, amely révén megversenyeztetik a potenciális befektetőket. A tervek szerint még ebben az évben aláírnák a szerződést az építést és működtetést vállaló beruházókkal.

A Brassó és Comarnic között építendő sztráda az utóbbi 20 év egyik leghírhedtebb autópálya-propjektje. A domborzati jellemzők miatt az autópálya építési költségei várhatóan rendkívül magasak lesznek, ami miatt a projekt hosszú ideig stagnált. A sztrádaszakasz építését és működtetését a kormány tervei szerint állami és magánvállalkozásokra bízná, amely 20 évre terjedő szerződéskötést feltételezne.

Dăncilă elmondta, hogy a tervezési és kivitelezési munkálatok ideje 4 év lesz. Amennyiben az építők hamarabb befejezik, akkor "jutalomban" részesülnek, ha késnek, akkor büntető kamatokat kell kifizetniük. A Brassó és Bukarest közötti autópálya-összeköttetést biztosító építendő autópálya költségét 1,36 milliárd euróra becsülték. (A Bukarest-Ploiești közötti autópálya már jó ideje használatban van.)

Forrás: 130km.ro

A kormány május 24-én fogadta el azt a befektetési csomagot, amely elsőként szól olyan autópályákról, amelyeknek az állami vállalatok mellett magánvállalkozások is működtetői lesznek. A Ploiești-Comarnic-Brassó autópálya mellett a Marosvásárhely-Târgu Neamț-Iași, valamint a Bukarest-Craiova-Lugos autópályák is ilyen partnerségek részeként épülnének meg. (zf)

autópálya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális