2019. július 20. szombatIllés
EUR = 4.7315 RON
USD = 4.2103 RON
HUF = 1.4541 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,087.58(0.34%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

A romániai fuvarozók tiltakozni akarnak, mert a kormány beengedné a külföldi személyszállító cégeket

 utolsó frissítés: 17:10 GMT +2, 2018. augusztus 29.

A Romániai Fuvarozók Szövetsége (FORT) felfüggeszti szeptember elején a megyei és megyék közti személyszállítást, tiltakozásul a kormány őket érintő intézkedései ellen - írja a FORT szerdai közleményében.

A szövetség meglátása szerint a szállítási minisztérium "erőszakkal" gyúrná le a szállítók torkán a "legrosszabb" receptet, amely többek között liberalizálná a megyék közti személyszállítást.

A közlemény szerint a minisztérium kezdeményezése "szétveri a komoly szállító cégeket, amelyek kibírták az eddigi változtatásokat, saját erőből építettek autóbusz állomásokat és úgy döntöttek, hogy nem hagyják el ezt az országot". Az állítják: több javaslattal jöttek a vonatkozó rendelet tekintetében, de Lucian Şova miniszter "egyetlen egyet sem vett figyelembe".

 

Miért akarják liberalizálni a személyszállítási piacot?

A személyszállítási piac liberalizálása az EU-ban egy viszonylag újkeletű jelenség. Például Franciaország és Németország is nemrég liberalizálta a személyszállítási piacát. A szállítási minisztérium döntése mögött az az Európai Bizottságtól érkező javaslat áll, amely szerint a külföldi vállalatoknak is meg kell adni a lehetőséget arra, hogy megyéken belüli, vagy megyék közötti utasszállítást végezzenek.

A szállítási minisztérium azzal érvelt a liberalizálás mellett, hogy jelenleg nagyon sok olyan személyszállító vállalat van, amely átlathatlan döntések következtében bizonyos útvonalakon monopol-pozíciót szerzett magának. Ezért is szeretnék a gyakorlatban ültetni az Európai Bizottság javaslatát, amely lényegében arról szól, hogy belföldi és külföldi cégeknek egyeránt, könnyű és átlátható eljárás során lehetősége legyen engedélyeket szerezni a személyszállításra. A liberalizálástól azt várnák, hogy a nagyobb verseny miatt nőne a szolgáltatások színvonala, javulna a személyszállítási hálózat, és nem mellesleg csökkennének az árak is.

A hazai személyszállítók viszont nagyon nem értenek egyet a szállítási tárcával. Egy júliusi közleményében a FORT arra figyelmeztetett, hogy nem kell megnyitni a külföldi fuvarozók előtt a belső piacot, hisz a teljes Európai Unióban, "a liberalizálás nem más, mint egy átláthatatlan elmélet, amely azt szolgálja, hogy a nyugati vállalatok a keleti piac minél nagyobb hányadát megszerezzék".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális