2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Ha Allah nem is biztos, de Katar meghallotta Erdogant

 utolsó frissítés: 13:21 GMT +2, 2018. augusztus 16.

A katari emír, Tamím bin Hamád esz-Száni sejk gigantikus, 15 milliárd dolláros befektetésre tett ígéretet Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfőnek - számol be az Anadolura török állami hírügynökség.

A katari emír látogatása és ígérete egybeesik azzal, hogy a török líra dollárhoz viszonyított értéke rendkívüli mértékben esett az elmúlt időszakban, illetve azzal is, hogy Törökország és az Egyesült Államok között diplomáciai vita alakult ki, ami gazdasági adok-kapokba torkollott.

A török elnök a súlyos gazdasági problémákról azt mondta korábban, hogy nem kell félni, hiszen "Allah velük van".

Az Anadolu idézte Szálem Mubarak Safi as-Safit, Katar ankarai nagykövetét, aki közölte: az emír látogatásának célja, hogy a katari állam támogatásáról biztosítsa Törökországot. "Katar kiáll török testvérei mellett, ahogy azt tette a 2016-os sikertelen puccskísérlet idején is." A katariak több millió török lírát vásároltak, hogy támogassák Ankarát az ellen folyó "gazdasági művelettel" szemben.

Törökországban az állami fizetőeszköz jelentős esésnek indult a török jegybank - vélhetően Erdogan nyomására - bekövezetkezett téves monetáris politikájának következtében. A török államfő azonban úgy véli, hogy a török gazdaság nyugati támadás alatt áll, és ezért került nehéz helyzetbe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális