2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Állásfoglalásban tiltakozik az RMDSZ önkormányzati tanácsa a költségvetés-kiegészítés miatt

 utolsó frissítés: 11:39 GMT +2, 2018. augusztus 13.

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa tiltakozik, hogy Bukarestnek ismét erőteljesen saját maga felé hajlik a keze, a csaknem hatmilliárd lejnyi költségvetés-kiegészítési összeg több mint négyötödét a központi költségvetésben tartva - áll a szerkesztőségünknek eljuttatott állásfoglalásban.

Az állásfoglalásban kiemelik, hogy a mindössze egyötödnyi hozzájárulás a helyi önkormányzatok költségvetéséhez csaknem 90 százalékban a múlt év végén ellehetetlenített önkormányzatok működési költségeit és béralapját pótolja ki, hatalmas űrt hagyva például a megyei önkormányzatok hatáskörébe utalt gyermekvédelmi rendszer finanszírozásában.

"A tavaly év végén körvonalazódó felelőtlen közpénzügyi ámokfutás folytatásaként most nemcsak a legvédtelenebbek maradnak támogatás nélkül, de bármiféle országprojekt vagy vízió hiányát is tükrözi, ezzel egyidejűleg lesöpörve, figyelmen kívül hagyva a helyi közösségek fejlesztési terveit is. Az alkalmazottak végelkeseredésükben komolyan fontolgatják a sztrájk és a tüntetés lehetőségét" - áll a közleményükben.

Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa azt is kiemeli, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy a 2017 végén bevezetett, a helyi önkormányzatok bevételeit jelentősen megtépázó fiskális reform okozta blokád feloldására a mai napig sem dolgoztak ki egy megfelelő kompenzációs rendszert, így a helyi közösségek által kezdeményezett fejlesztések mind leálltak.

"Tiltakozunk az ellen, hogy a kormány továbbra is semmibe veszi Románia – 1997-ben ratifikált – Helyi Önkormányzatok Európai Chartájában vállalt kötelezettségeit, folyamatosan arra kényszerítve az önkormányzatokat, hogy Bukarestben kilincseljenek mindennapi feladataik ellátása érdekében" - írják.

Az állásfoglalásban felszólítják a kormányt, a román politikai pártokat és az önkormányzatok romániai képviseleti testületeit, hogy járjanak el valamennyi önkormányzat pénzügyi keretének a 2017-es szintre való maradéktalan visszaállítása, valamint a helyi és megyei infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges pénzalapok biztosítása érdekében. (közlemény)

RMDSZönkormányzat
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális