2019. április 19. péntekEmma
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.2322 RON
HUF = 1.4868 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,279.83(0.10%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Vasilescu: kizárt a minimálbér eltörlése

 utolsó frissítés: 10:25 GMT +2, 2018. augusztus 07.

Kizárt a minimálbér eltörlése - szögezte le hétfő este a România tévében Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter szerint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter magánvéleményének adott hangot, amikor arról beszélt, hogy a magánszférában meg kellene szüntetni a minimálbért, hisz ilyen intézkedés nem szerepel a kormányprogramban.

"Ki van zárva, hogy eltöröljük az országos minimálbért. Ilyen nincs a kormányprogramban. Eugen Teodorovici az üzleti szférához közelálló magánvéleményének adott hangot. Úgy tudom, hogy az Európai Unióban csak három országban nincs minimálbér. Mindenkinek lehet magánvéleménye, a koalíciónak viszont van egy kormányprogramja és azt alkalmazzuk" - mondta Lia Olguţa Vasilescu.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter azt nyilatkozta pénteken a DCNews-nak, hogy nem szerencsés, hogy "fordított helyzet" alakult ki: az államnál többet lehet keresni, mint a privát szférában.

"Nem kereshetsz többet az államnál, mint a privát szférában. Az államtól amúgy is kapsz egy státuszt, kedvezményeket és a munkádat sem úgy értékelik ki, mint a privát szférában. Vannak ugyan az államnál is ezek a gyerekes kiértékelők, de azok nem olyanok, mint amikor a magánszférában a tulajdonos megnézi, hogy mit dolgoztál. Az államnál adsz ott valamilyen értékelést, amit nem tudsz pontosan kvantifikálni, s mindenkinek nagyon jó minősítése jön ki, tehát az adminisztrációban csak szuperhősök dolgozunk" - magyarázta a miniszter.

Kifejtette: a minimálbérnek csak az állami szektorra kellene vonatkoznia, és azt nem kellene a szabadpiacra is ráerőltetni.

"Azt el tudom képzelni, hogy a magánszférában is adjunk kedvezményeket annak a munkáltatónak, aki egyetlen alkalmazottjának sem fizet az állami minimálbérnél kevesebbet, de hagyni kell őt, hogy saját számításai szerint fizesse munkavállalóit. Amellett vagyok, hogy az állam ne legyen jelen a piacon" - szögezte le a pénzügyminiszter. (agerpres)

minimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális