2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Így költött el a távközlési minisztérium 12 millió eurót a semmire

 utolsó frissítés: 15:57 GMT +2, 2018. július 12.

A távközlési minisztérium 12 millió eurót (52 millió lejt) költött egy olyan online platformra, amelynek jelenleg 892 felhasználója van és 2013 óta semmilyen frissítés nem került fel rá - áll a Számvevőszék által nemrég közzétett jelentésben, amelyre a Business Review hívja fel a figyelmet.

A közpénzek megfelelő elköltését, a korrupció előfordulását, a visszaélések elkövetését, valamint az állami intézményrendszer lehetséges pazarló gazdálkodását vizsgáló Állami Számvevőszék jelentése szerint az e-Románia nevet viselő projekt egy jókora pénzkidobás volt az állam részéről.

A portált az Omnilogic nevű vállalat fejlesztette, amely 2010-ben kötött szerződést a távközlési minisztériummal, amikor ott Gabriel Sandu volt a miniszter. Gabriel Sandu neve onnan ismert elsősorban, hogy 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Microsoft-ügyben.

A portál jókora késéssel készült el, 2014-ben adták át. A cél az volt vele, hogy Románia minden településéről aktuális információkat közöljenek rajta, a regisztrált tagoknak elérhetővé tegyenek egy üzleti intelligencia rendszert, valamint közzétegyék ott a különböző jogszabálytervezeteket és azok előrehaladási stádiumát is.

A portálon azonban a számvevőszéki ellenőrzés időpontjában 2013-ból származó információk szerepeltek, és vélhetően a jelentés megjelenése után tapasztalt nagyobb sajtónyilvánossággal magyarázható az is, hogy le is állították a működését.

Az online platformmal sokat ígértek a hatóságok, az volt a cél, hogy 10 millió felhasználóhoz jussanak el vele úgy, hogy közülük 3 millióan regisztrálnak az oldalra, és másodpercenként 50 ezren lesznek jelen. A számvevőszék ellenőrzése viszont arra mutatott rá, hogy az oldalnak 8 év alatt mindössze 250 ezer látogatója volt, és mindössze 892 személy regisztrált rá.

Az Állami Számvevőszék által közölt jelentés úgy fogalmaz, hogy: "az állam által viselt pénzügyi terheket nem igazolják a projekt által elért eredmények." Azt is kiemelik, hogy számos olyan oldal van már, mint például a Wikipédia vagy éppen a helyi önkormányzatok által működtetett oldalak, amelyek sokkal lényegesebb és hasznosabb információkat tartalmaznak. Így azzal a következtetéssel zárul a jelentés, hogy az "e-Románia platform lényegében teljesen haszontalan". (busness-review, hírszerk.)

Számvevőszék
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális