2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Dragnea: a fekete-tengeri gáznak az ország gazdasági érdekeit kell szolgálnia

 utolsó frissítés: 14:48 GMT +2, 2018. július 03.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke nem támogatja, hogy a Fekete-tengerben kitermelendő földgázt teljes egészében kétoldalú megállapodások alapján adja el Románia - nyilatkozta kedden a szociáldemokraták vezére.

Dragnea elmondta: a kitermelt gáz értékesítésének nagy tétje, hogy a nyersanyag hány százalékát sikerül eladni átlátható módon az energiatőzsdén. Hozzátette: a parlament szakbizottságai keresik a kiegyensúlyozott megoldást ebben a Románia számára stratégiai fontosságú kérdésben. Rámutatott: egyensúlyt kell találni egyrészt a kitermelés megkezdése és Románia azon legitim érdeke között, hogy egyrészt anyagi haszna származzon a nyersanyagból, másrészt a gáz jelentős részét használják az ország iparának újjáélesztésére és az ország gazdasági fejlesztésére.

Dragnea szerint Bukarest azt kockáztatja, hogy nem fog részesülni a gazdag természeti erőforrásból. "A legnagyobb kockázat az, hogy ez a gáztartalék, amellyel Románia rendelkezik, csak áthalad az országon és más államok gazdasági fejlődéséhez, például Magyarországéhoz járul hozzá" - mondta a PSD elnöke.

Az ExxonMobil és az OMV Petrom az offshore törvényre vár

A parlament napirendjén szerepel az úgynevezett offshore törvénytervezet, amelynek elfogadásától függ, hogy milyen feltételek mellett teszi az ország lehetővé a fekete-tengeri földgáz kitermelését. Ennek alapján fogja meghozni várhatóan a nyáron az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV Petrom azt a döntését, hogy megkezdi-e a Fekete-tenger Neptun talapzatában felfedezett gáz kitermelését. Az első becslések szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiségről lehet szó.

Ludovic Orban, a PNL elnöke hétfőn bírálta a kormánykoalíciót amiatt, hogy késlelteti a törvénytervezet elfogadását, amit az Egyesült Államok is sürget.

A tervezetet februárban egyhangúlag szavazta meg a szenátus, a képviselőházban az illetékes szakbizottságok asztalán van, és a tervek szerint a július elején kezdődött háromhetes rendkívüli ülésszakon fogadja el az alsóház.

Korábban nagy vitát váltott ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere azzal, hogy bejelentette, Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális