2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Korlátozás helyett serkenteni szeretné a hitelezést a jegybank

 utolsó frissítés: 09:56 GMT +2, 2018. június 27.

A Román Nemzeti Bank egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható hitelezést akar Romániában, amelyet nem áll szándékában korlátozni - jelentette ki kedden Mugur Isărescu, a román jegybank kormányzója.

Isărescu egy szakmai konferencián beszélt erről, miután a médiában olyan hírek jelentek meg, hogy a központi bank szigorítani akarja a hitelezési feltételeket. Mugur Isărescu elmondta: a médiában megjelent információkkal ellentétben, nem szigorítani, hanem bátorítani akarják a hitelezést, és a jegybank abban érdekelt, hogy a hitelezés hosszú távon fenntartható legyen.

Megerősítette: a nemzeti bank a kereskedelmi pénzintézetekkel egyebek mellett arról fog egyeztetni a nyáron, hogy miként lehet kiegyensúlyozni a hitelezés feltételeit, illetve, hogy a rosszul teljesítő hitelek ne nőjenek.

Isărescu szerint a hosszú távon fenntartható hitelezés sok éven át a román gazdasági növekedés fő hajtóerejévé válhat. Kifejtette: Romániában a gazdasági növekedést főként a fogyasztás serkenti, amely a kormány adócsökkentései következtében emelkedett. Az adócsökkentéseknek a fogyasztásra gyakorolt hatása azonban lassan el fog tűnni, ekkor léphetne a fogyasztás helyébe a hitelezés, magyarázta Mugur Isărescu, akit az Agerpres idézett.

A lakosságnak és a cégeknek nyújtott hitelek májusban elérték 239,2 milliárd lejt (mintegy 52 milliárd euró), ami 6,4 százalékos növekedés tavaly májushoz mérten. A növekedés üteme kétszerese a tavaly májusinak. Az idén gyorsabb ütemben nőtt a hitelezés, mint tavaly, az idei első öt hónap mindegyikében 6 százalékkal nőttek a magánhitelek a tavalyi évhez mérten.

A román média korábban arról számolt be, hogy a jegybank közvitára bocsátott szakmai berkekben egy tervezetet, amelynek értelmében a fogyasztói hiteleknél a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó jövedelem 25 százalékát, jelzáloghitelek esetében a nettó kereset 40 százalékát, a fix kamatú jelzáloghitelek esetében pedig ez az arány legfeljebb 50 százalék lehet. Ezek szerint az alacsonyabb jövedelműek nehezebben vehetnének fel hitelt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális