2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Az Udvarlej lehet az új székelyföldi kriptovaluta?

 utolsó frissítés: 16:57 GMT +2, 2018. június 25.

Digitális kalákának, vagyis 48 órás hackatonnak adott otthon Székelyudvarhely a hétvégén. A helyi önkormányzat, az U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által meghirdetett eseményen 8 csapat különböző témakörökben, a digitalizáció eszközeivel igyekezett a közösségi élethez kötődő kihívások, problémahelyzetek megoldására.

A Rákóczi Centerben zajló esemény megnyitóján Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a 48 órás eseményen többnyire 8 nem helyi csapat próbált Udvarhely-specifikus problémákat megoldani, az igazán nagy kihívást az jelenti, hogy az elkészült prototípusokból működő rendszerek, szolgáltatások jöjjenek létre.

Simon Károly, a székelyudvarhelyi IT Park Projekt szakmai koordinátora a rendezvény által teremtett lehetőségre hívta fel a figyelmet. Elmondta: "Ha nem hagyjuk fiókban landolni a prototípusokat, akkor ez a hétvége nagyban hozzá tud majd járulni a régió 'smart-osításához' is."

Az Udvarlej lehet az új székelyföldi kriptovaluta?

A rendezvényt a Kolozsvárról érkezett 402 Payment Required megnevezésű csapat nyerte. A csapat a "Helyi digitális gazdasággyorsító megoldások" témakörre jelentkezett, és a tagjai egyáltalán nem tették alacsonyra a lécet, egy székelyudvarhelyi, saját digitális pénz kifejlesztésének ötletét dolgozták ki.

A csapat a magyarországi Hajdúnánáson működő helyi pénz, a Bocskai Korona koncepciójából indult ki, de teljesen digitális alapokra építenék a fizetőeszközt. Az új pénznek az Udvarlej nevet adták és Ethereum platformra építették rá. A helyi fizetőeszköz árfolyama nem a kriptovaluta, hanem a lej árfolyamával lesz összehangolva, a blockchain (blokklánc) csak a tranzakciók biztonságát garantálja. A fejlesztők nem csak Udvarlej kezelésére alkalmas mobilalkalmazást, hanem saját váltóautomatát és kártyaolvasót is programoztak.

Az eseményen a második helyet egy okos parkolók létesítéséről szóló megoldás, míg a harmadik helyet egy forgalomoptimalizálási projekt nyerte. (közlemény, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális