2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Elveszíti a szociális segélyt az a személy, aki visszautasít egy munkahelyet

 utolsó frissítés: 16:27 GMT +2, 2018. június 20.

A képviselőház döntő házként fogadta el azt a tervezetet, amelynek értelmében elveszíti a szociális segélyt az a munkanélküli, aki visszautasít egy felajánlott munkahelyet - írja az Agerpres hírügynökség.

A képviselőházban a tervezetre 274-en igennel, 4-en nemmel szavaztak, míg 2 képviselő tartózkodott.

A 2001/416-os törvény módosító tervezet szerint a szociális segélyre nem csak azok a munkanélküliek nem lesznek jogosultak, akik visszautasítanak egy felajánlott munkahelyet, hanem azok sem, akik nem vesznek részt a munkaerő-elhelyező ügynökségek által szervezett programokon vagy képzéseken.

A most elfogadott tervezet szerint, aki a fentebb vázolt okok miatt elveszíti a szociális segélyhez való jogosultságát, az legfennebb 12 hónap múlva kérvényezheti újra a támogatást.

A tervezet azt is előírja, hogy a segély összegének megfelelő munkát kell végeznie a polgármester felkérésére a munkaképes, támogatásban részesülő személyeknek. Amennyiben a segélyt kapó személy munkaképtelen, a helyi közösség érdekében a munkát a család többi tagjának kell elvégeznie.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy a polgármestereknek mit kell tenniük annak érdekében, hogy kiaknázzák a támogatásban részesülő személyek által nyújtott munkaerőt. A polgármestereknek összesíteniük kell a helyi vállalkozásoktól és magánszemélyektől érkező munkaerő-igényléseket, és az idénymunkákra be kell osztaniuk a szociális támogatásban részesülő személyeket. A beosztást tartalmazó listát ki kell függesztenie a polgármesteri hivatalban. Az a polgármester, aki nem teljesíti ezeket a kötelezettségeket, akár 5 ezer lejes bírságot is kaphat.

Amennyiben a támogatásban részesülő családok munkaképes tagjai egymás után kétszer utasítanak vissza egy munkalehetőséget, elveszítik a támogatásra való jogukat. Kivételt ez alól csak a munkaerő-elhelyező ügynökségek által meghirdetett képzéseken részt vevő személyek képeznek.

A tervezetet az ALDE nyújtotta be. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális