2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Drónnal készítettek felvételeket az Aranyosgyéres-Marosvásárhely autópálya építéséről

 utolsó frissítés: 16:18 GMT +2, 2018. június 12.

Drónnal készült felvételeket tett közzé a Pró Infrastruktúra Egyesület a készülő Aranyosgyéres-Marosvásárhely autópálya építési munkálatainak állapotáról. Az egyesület Facebook oldalán azt emeli ki, hogy bár a felvételek június 2-án, tehát a gyermeknap miatti hosszú hétvégén készültek, a munkálatok láthatóan nem szüneteltek.

A 47,3 kilométeres autópálya 5 szakaszra van bontva, amelyek közül négyen folynak a munkálatok. A 15,7 kilométeres Aranyosgyéres-Maroskece szakaszon bár a Pró Infrastruktúra szerint az építő Straco nagyon visszafogott tempóban kezdett neki a munkálatoknak, mostanra sikerült behozni a késlekedésből. A szervezet Facebook oldalán közzétett áttekintő szerint jelentős előrelépések figyelhetőek meg a maroskecei csomópontnál, valamint a hadrévi 400 méter hosszú viaduktnál is. Azt is kiemelik, hogy 200 ember dolgozik jelenleg az Aranyos folyó környéki szakaszokon és hídon is. A szakemberek szerint a szakasz elkészültének reális időpontja 2019 vége lehet.

A Maroskece-Radnót 17,9 kilométer hosszú szakaszon az Astaldi-Max Boegl 600 embert foglalkoztat, és jól halad az utóbbi hónapokban. A leglátványosabb munkálatok Marosbogát és Marosgezse környékén zajlanak, ahol a Marost és a vasutat átívelő hidak készülnek. A Pró Infrastruktúra viszont jelentős elakadásokról számol be a radnóti hőerőműnél, ahol a kisajátított lakások bontása és a villanyoszlopok áthelyezése késlelteti a munkálatokat. De a szakértők szerint ezen a szakaszon is elkészülhetnek a munkálatok 2019 harmadik negyedévére.

A Radnót-Marosugra (3,6 kilométer) szakaszon a német Geiger már aszfaltozott és június első napjaiban már csak néhány kisebb rész aszfaltozása volt hátra. A Marosugra-Nyárádtő (10,1 kilométer) szakaszon az osztrák Strabag is behozott a lemaradásból, az egyesület áttekintője szerint a földmunkák terén jelentős haladásról lehet beszámolni.

A Pró Infrastruktúra ugyanakkor arra is rámutat a bejegyzésében, hogy utóbbi két szakasz bár 2018-ra elkészülhet, de nagy valószínűséggel nem lehet majd használatba bocsátani. Így viszont az egyesület szerint vélhetően a legjobb forgatókönyv szerint is csak 2019 végén közlekedhetünk autópályán a Kolozs megyei Magyarnádas és a marosvásárhelyi repülőtér közötti 109 kilométer hosszú autópályán. Részletes infók a Pro Infrastruktúra Egyesület Facebook oldalán érhetőek el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális