2018. szeptember 19. szerdaVilhelmina
EUR = 4.6478 RON
USD = 3.9793 RON
HUF = 1.4303 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,273.63(-0.16%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Megszavazták a szuverén beruházási és fejlesztési alap létrehozását

 utolsó frissítés: 17:20 GMT +2, 2018. június 06.

Azt követően, hogy a gazdaságpolitikáért felelős bizottság 9 milliárd lejre emelte az állami vállalatok pénzbeli hozzájárulásának értékét, jóváhagyta a képviselőház a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap (FSDI) létrehozását - írja az Agerpres.

A beruházási és fejlesztési alap természetbeni hozzájárulása az eredeti tervekkel ellentétben nem 23, hanem 33 állami tulajdonban levő részvénytársaságtól fog származni. Az alap működtetéséből egyes becslések szerint az államnak éves szinten 2 milliárd lejes vesztesége lesz azáltal, hogy a nyereséges állami vállalatok a nyereségükből származó osztalékot befizetik majd az alapba. De a tervek szerint az állami vállalatok akár kötvények kibocsátásával is finanszírozhatják a beruházási alap működését.

A beruházási és fejlesztési alappal a kormánynak az a célja, hogy olyan területeket, illetve projekteket azonosítsanak, ahol az alap saját forrásából, valamint egyéb pénzbeli források bevonásával is fenntartható, versenyképes vállalatok jöjjenek létre.

Az ellenzék viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az alap létrehozásáról szóló vitát is nagyon elsiette a PSD, Raluca Turcan PNL-alelnök szerint az intézmény létrehozása egyenesen alkotmányellenes. Turcan egyébként a képviselőházi szavazást kövtően be is jelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben. Később az USR is hasonló bejelentést tett. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális