2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Dumitru: Románia gazdasága a második leggyengébb teljesítményt nyújtotta az EU-ban az első negyedévben

 utolsó frissítés: 17:07 GMT +2, 2018. június 05.

Az Európai Unió második leggyengébb teljesítményét nyújtotta a román gazdaság az év első negyedévében - jelentette ki egy konferencián Ionuţ Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke.

"Az első negyedévben a gazdasági növekedés erős lassulását lehet megfigyelni. Az ipar gyengén teljesített az előző negyedévhez viszonyítva. A kiskereskedelmi forgalom pedig csökkent" - mondta Dumitru.

A szakember szerint a gazdaság teljesítménybeli romlásának okait a fogyasztói közérzet romlásában kell keresni. Dumitru emlékeztetett, hogy az elmúlt években a fogyasztói hangulat erőteljes javulásának voltunk tanúi, a 2017 végén bejelentett adóügyi "forradalom" viszont mindent felforgatott, és jelentősen aláásta a költekezési kedvet. A gazdaság jó teljesítménye viszont jelentős mértékben a hazai fogyasztásnak volt köszönhető, így ennek hiánya azonnal meglátszott a statisztikákban.

Dumitru szerint bár azt el kell ismerni, hogy az Európai Unió más országaiban is gyengültek a gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos számok, de az első negyedév még európai összehasonlításban is rendkívül gyenge, holott korábban a növekedési lista élén szerepelt az ország.

"Az európai gazdasági növekedés is lassult, de Romániában stagnált a GDP, és az ország a második leggyengébb teljesítményt nyújtotta az unióban" - mondta Dumitru, aki azt is kifejtette, hogy a 4%-os éves összehasonlításban mért növekedés a korábbi negyedévek jó teljesítményének tudható be.

"Amikor éves szinten 7%-ról 4%-ra csökken a gazdaság növekedése, negyedéves szinten pedig nulla növekedést produkálsz, akkor felvetődik a kérdés, hogy mennyire volt szilárd a múlt évi gazdasági bővülés" - tette fel a kérdést Dumitru, aki szerint a múltbeli gazdasági növekedés egyensúlyzavart is okozott. A kereskedelmi hiány a szakember szerint rendkívüli mértékben megugrott, hiszen hiába adott el Románia több terméket külföldre, még annál is jóval többet importált, ami miatt megnőtt a folyó fizetési mérleg hiánya.

Elmondta, miközben az európai országoknak többlete van a fizetési mérlegében, Románia a jelenlegi gazdasági realitások mellett kifejezetten nagy hiányt épített magának.

A Pénzügyi Tanács elnöke arról is beszélt, hogy Romániának várhatóan 3% körüli lesz a költségvetési hiánya, ami várhatóan a legmagasabb lesz az egész EU-ban.

A statisztikai intézet májusban közzétett adatai szerint Románia gazdaságának növekedése az előző negyedévhez képest stagnált, az előző év hasonló időszakához viszonyítva 4%-kal (szezonálisan kiigazítva 4,2%-kal) növekedett. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális