2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7536 RON
USD = 4.3072 RON
HUF = 1.4328 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,570.77(0.44%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Éppen kivégzik a török lírát

 utolsó frissítés: 13:00 GMT +2, 2018. május 24.

Már jó ideje szabadesésben van a török líra árfolyama, csak májusban 17%-os volt a gyengülése az amerikai dollárral szemben, a héten már 9, szerdán pedig 3%-os gyengülésnél tart. A helyzet annyira súlyos, hogy a nemzetközi gazdasági sajtó már a török fizetőeszköz "kivégzéséről" ír.

A problémát az okozza, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök gyakorlatilag megtiltotta a bankoknak a kamatok emelését, és a jegybankra is egyre nagyobb nyomást gyakorol. A török jegybank így pedig vonakodik megemelni a török alapkamatot. Erre azért lenne szükség, hogy a kamatemelés erősítse a török líra árfolyamát, és mérsékelje az inflációt.

A török gazdaság problémái az ország vezetését leszámítva már régóta nyilvánvalóak mindenki számára. A gazdaság ugyanis hiába növekedik 5%-kal, és hiába alacsony az államadósság, az inláció rendkívül magas szinten van, eléri a 11%-ot, az elmúlt évek növekedését ráadásul dollárhitelből finanszírozták, ami rendkívüli függőséget jelent az ország számára a nemzetközi pénzügyi piacok irányába.

A gazdaság a túlfűtöttség egyértelmű jeleit mutatja, a szigorúbb monetáris poltikára viszont úgy egyelőre nem sok esély mutatkozik, hogy Erdogan nem sokkal a török elnökválasztások előtt még azzal kampányolt, hogy amennyiben nyer, még szorosabban ellenőrízni fogja a monetáris politikát.

A politikai helyzet, a magas infláció és a gazdasági egyensúlytalanságokat szigorúan megmutató árfolyam, valamint a nemzetközi szinten egyre emelkedő kamatlábak a befektetőket arra kényszerítették, hogy elhagyják Törökország, és más célország után nézzenek.

A helyzetet a török vezetés nem így látja, Berat Albayrak energiaipari miniszter, Erdogan veje a helyi médiában szerdán "Törökország elleni összehangolt pénzpiaci támadásról" beszélt.

Frissítés: Végül a török jegybank kénytelen volt meglépni, és agresszív mértékű, 300 bázispontos kamatemelést hajtott végre, hogy megpróbálja megállítani a nemzeti fizetőeszköz leértékelődését. A döntés hatására némi erősödés következett be napok óta zuhanó árfolyamban.

(mti, index, portfolio)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac