2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

A férfiak többet, a nők kevesebbet keresnek, ha gyermeket vállalnak

 utolsó frissítés: 12:20 GMT +2, 2018. május 21.

Az apák minden európai országban többet keresnek, mint a gyermektelen férfitársaik. A nőkre viszont ennek épp az ellenkezője igaz: különösen a közép-európai régióban a nők bérhátrányba kerülnek, ha gyerek mellett helyezkednek el a munkaerőpiacon - írja egy friss kutatás eredményeire hivatkozva a G7.

A cikk szerint a fizetések a gyermekvállalás miatt azokban az országokban nem maradnak el, ahol a nők nagyobb arányban dolgoznak. Ahhoz viszont, hogy a nők nagyobb arányban dolgozzanak, az kell, hogy rugalmas foglalkoztatási formák legyenek elérhetőek, legyen megfelelő óvodai ellátás, valamint a társadalom támogassa a nők gyermek melletti munkavállalását is.

A problémák felsorolásánál a cikk azt is részletezi, hogy a nőknek jellemzően azért is jár bérhatránnyal a gyermekvállalás, mert a gyermekük születése után sokáig maradnak távol a munkaerőpiactól. Amellett, hogy a tudásuk elkopik, tapasztalataik enyhén elévülnek, az is nagy hátrányt jelent számukra, hogy elavul a kapcsolati hálójuk, ezért aztán nem tudnak olyan jó pozícióba sem visszatérni a szülés után, mint amilyenben korábban dolgoztak.

Érdekes következtetés az is, hogy több olyan - főleg dél-európai - országot is azonosítottak, ahol egyáltalán nem megfelelő a bőlcsődei és óvodai infrastruktúra, viszont a gyermeket vállaló nők a statisztikák szerint mégsem keresnek kevesebbet a gyermektelen társaiknál. Ennek viszont az a magyarázata, hogy a nők a bővebb családi közösség támogatásának köszönhetően szülés után rövid időn belül újra munkába állnak, vagy egyáltalán nem mennek vissza dolgozni. Így az utóbbi kategóriába tartozó nők nem is rontják a fizetésekkel kapcsolatos statisztikákat. Ez a helyzet főleg Görögországban, Sapnyolországban és Olaszországban igaz.

Ezzel szemben, derült ki a kutatásból, a gyermekes apák minden országban többet keresnek a gyermekkel nem rendelkezőknél, melynek alapvetően három oka van: az apák több munkaórában dolgoznak, tudatosabban kérik az előléptetéseket és a fizetésemeléseket, emellett őket pozitívan diszkriminálják a munkáltatók.

A kutatás itt, a G7 cikke itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális