2019. január 22. keddVince, Artúr
EUR = 4.7142 RON
USD = 4.1491 RON
HUF = 1.4830 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,139.45(-0.28%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Új Selyemút: vasúti összeköttetés létesült Antwerpen és Kína között

 utolsó frissítés: 11:00 GMT +2, 2018. május 14.

Megérkezett Antwerpenbe, a második legnagyobb európai kikötővárosba a kínai Tansan nehézipari központtal az Új Selyemút Kezdeményezés keretében létesített vasúti összeköttetés első konténer szerelvénye.

A 41 vasúti konténert szállító szerelvény 16 nap alatt tette meg az utat a Pekingtől 150 kilométerre délkeletre fekvő és nehéziparáról ismert Tansan (Tanshan) ipari központból Kazahsztán, Oroszország, Fehéroroszország, Lengyelország és Németország érintésével Antwerpenig. A rendszeres tehervonat összeköttetés része a Kína által 2013-ban útjára indított Egy Övezet - Egy Út (Új Selyemút) Kezdeményezésnek.

A tengeri és szárazföldi kereskedelmi infrastruktúra fejlesztését szolgáló Új Selyemút program a világ lakosságának hatvan százalékát felölelő és a világ termelésének egyharmadát adó régiókat foglalja magában. Amint azt Cuan Ke-min kínai kereskedelmi miniszterhelyettes tavaly novemberben az Új Selyemút Kezdeményezésről Tbilisziben rendezett gazdasági fórumon elmondta, az elmúlt években kínai cégek és vállalkozók több mint 6 milliárd dollárt fektettek be külföldi országokban a kereskedelmet élénkítő utak és vasutak építésébe.

Magyarország az Európát és Kínát összekötő Új Selyemút egyik állomásaként a középső szárazföldi és a déli vasúti útvonalon helyezkedik el. Az utóbbi a Tengeri Selyemút egyik célállomásához, a görögországi Pireusz kikötőhöz csatlakozik és ezt az összeköttetést javítja a Budapest-Belgrád vasúti beruházás.

Magyarországról tavaly novemberben indult el az első két tehervonat Kínába az Új Selyemút Kezdeményezés keretében. A szerelvények egyike Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át tette meg az utat Kínába, a másik szerelvény konténereit a görögországi Pireusz kikötőjéből hajón szállították tovább. (mti via hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális