2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
EUR = 4.6890 RON
USD = 4.1126 RON
HUF = 1.4591 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,184.84(1.52%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Nagyon sok pénzt költene az EU arra, hogy a 18 évesek ingyen beutazhassák Európát

 utolsó frissítés: 18:49 GMT +2, 2018. május 04.

Az Európai Unió következő, hosszú távú költségvetésében 700 millió eurót különítenek el arra, hogy a következő hét évben a 18. életévüket betöltött fiatalok kihasználhassák az unió ingyenes InterRail programját – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos.

Az InterRail program jelenleg is működik, egyelőre csak kicsiben. A jelenlegi költségvetése mindössze 12 millió euró, ami alig 40-50 ezer fiatal utaztatására elég. A program számára azonban igazi pénzesőt jelentene, ha az Európai Parlament és a tagállamok is elfogadnák, hogy az EU következő 2021-2027-es pénzügyi periódusának részeként 700 millió euróra növekedjen a fiatalok utaztatásra szánt költségvetés. Ez évente 100 millió eurót jelentene erre a célra.

Bár ez az összeg sem lenne elég ahhoz, hogy minden fiatal számára biztosítani tudják a lehetőséget, azért sokat segíthet az EU különböző tagállamaiban élő állampolgárok közötti szakadék, illetve az euroszkepticizmus leépítésében. Navracsics is úgy fogalmazott, hogy "egy vonatjegy ugyan nem varázsszer, de segíthet ezen".

A magyar uniós biztos azt is elmondta: a pályázatok május végén jelennek meg, és a júniusi értékelés után már júliusban megkezdhetik a fiatalok Európát átszelő, legfeljebb harminc napos utazásaikat. Egyéni utazásra és legfeljebb ötfős csoportos utazásra lehet pályázni. Jelenleg úgy tűnik, hogy a versenyjogi aggályok miatt a kedvezmény minden menetrendszerinti járatra, például hajó- és kompjegyekre is vonatkozna.

A pályázatokban szerepeltetni kell az úti célokat is, ezek közül azok élveznek majd elsőbbséget, amelyek az uniós bizottság kulturális örökség évének kitüntetett városait vagy régióit jelölik meg. (mti, hvg.hu, 24.hu, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális