2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Erősen kezdte az évet a MOL-csoport

 utolsó frissítés: 11:59 GMT +2, 2018. május 04.

A MOL-csoport közzétette a 2018. I. negyedévi pénzügyi eredményeit. A MOL közleménye szerint a vállalatcsoport az előző év azonos időszakához képest 2%-kal magasabb, 625 millió dolláros újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA-t ért el, így jó úton halad ahhoz, hogy év végére elérje a 2,2 milliárd dolláros éves EBITDA célkitűzését.

A Kutatás-Termelés speciális tételek nélküli EBITDA-ja 31%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, így elérte a 287 millió dollárt, ami az emelkedő olajáraknak, a magasabb termelésnek és az alacsonyabb költségeknek tudható be. Az átlagos napi termelés elérte a 110 ezer hordó olajegyenértéket, köszönhetően annak, hogy tavaly év végén elkezdődött a kőolajtermelés az Északi-tengeren található Catcher területen, és a többi északi tengeri mezőn is normalizálódott a termelés.  

A Downstream üzletág újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA-ja a tavalyi évi rekord magas összegről 33%-kal esett vissza, és végül 218 millió dolláros összeggel zárta a negyedévet, mivel mind a petrolkémiai, mind pedig a finomítói árrések visszaestek, amihez az olajárak további emelkedése, valamint a karbantartási munkálatok is hozzájárultak.

A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens az eddigi legjobb első negyedéves eredményét produkálta, és 81 millió dolláros EBITDA-t ért el 2018 első negyedévében. A 48%-kal magasabb eredmény mögött az erősödő üzemanyag eladás, és a töltőállomásokon forgalmazott egyéb termékek keresletének emelkedése áll. Az üzemanyag fogyasztás 3 százalékkal növekedett a kelet-közép-európai régióban a tavalyi évhez képest, kedvező külső környezetet teremtve ezzel az üzletág számára.

Romániában a kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítés tovább emelkedett: a MOL gázolaj (kiskereskedelmi) értékesítése 2,5%-kal nőtt, a benzin-értékesítés pedig megőrizte mértékét az előző év azonos időszakához képest.

A Gáz-szállításiüzletág tiszta EBITDA-ja idén 21 százalékkal emelkedett a magasabb szállítási volumeneknek és az alacsonyabb költségeknek köszönhetően, így 85 millió dollárra nőtt 2018 első negyedévében.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató így értékelte az eredményeket: "Az első negyedévben magas bázisról sikerült tovább növelnünk a vállalatcsoport EBITDA-ját, ami igazolja rugalmas, integrált üzleti modellünk sikerességét, továbbá jó alapot teremt ahhoz, hogy idén is sikeres évet zárhassunk és folytassuk a vállalat stratégiai átalakítását. Az olajárak emelkedése valamint a regionális kereslet bővülése, és így a Kutatás-Termelési és Fogyasztói Szolgáltatások üzletágak kiemelkedő eredménynövekedése több mint ellensúlyozták a finomítói és petrolkémiai árrések csökkenése okozta alacsonyabb Downstream eredményt." (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing