2021. szeptember 23. csütörtökTekla
EUR = 4.9495 RON
USD = 4.2188 RON
HUF = 1.3946 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,301.14(-0.45%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Versenytanács: csalnak a kereskedők a fekete pénteki akcióiknál

 utolsó frissítés: 16:16 GMT +2, 2018. május 03.

Az online kereskedők döntő többsége nem tartja tiszteletben a jogszabályokat a novemberi, lassan már hagyományossá váló fekete pénteki akcióknál - erre a következtetésre jutott a Versenytanács egy szektoriális elemzést követően. Az elemzés szerint a vizsgált Black Friday akciók döntő többségénél a referencia árakat, amelyekhez a leárazásokat viszonyítják, gyakran növelték a kereskedők a nagy leárazásokat megelőzően, de egyéb, bonyolultabb praktikákat is bevetettek.

A jogszabályok szerint minden olyan kereskedőnek, aki árleszállítással szeretné értékesíteni a termékeit, annak az elmúlt 30 napban alkalmazott árak legmagasabb szintjéhez hasonlítva kell megadniuk az árleszállítás mértékét. Elvileg így kellene lennie ennek a Black Friday akciók esetében is: ha például egy laptop 20%-os árleszállítás mellett kapható fekete pénteken, akkor annak 20%-kal kell olcsóbbnak lennie, mint a termék elmúlt 30 napban alkalmazott árai közül a legmagasabbnak. Ez azért is fontos, mert a kereskedőknél bevett gyakorlat, hogy a termékeiknél komoly árváltozásokat hajtanak végre a novemberi kampányukat megelőzően.

A Versenytanács jelentése szerint az általuk követett termékek 80%-ánál nem volt rendben az, ahogy az értékesítő kiszámolta az árkedvezményeket. De ami még inkább erős megállapítás, hogy az esetek közel 30%-ánál még maga a kedvezményes ár is magasabb volt, mint a termék esetében az elmúlt 30 napban regisztrált legmagasabb ár.

A Versenytanács következtetése az, hogy a kereskedők a fekete pénteki akcióiknál jellemzően nem megfelelően járnak el az árkedvezmények számolásánál, ami torzítja az árversenyt, és torzítja a vevők valós árról képzett percepcióját is.

És ez nem csupán a Black Friday akcióknál van így, hanem az egyéb kampányok során is. Ez annál is inkább komoly probléma egyébként, mert a romániai kereskedelemben az elmúlt években egyre erőteljesebben építenek a vállalatok a leárazási akciókra az értékesítés során. Ezt támasztja alá a mostani szektoriális elemzés is, amely arra is rámutatott, hogy a nagyobb kereskedőknél a értékesítések 50%-a "leértékelt" áron történő termékekből származik.

"A Black Friday akcióknál alkalmazott árak tulajdonképpen hasonlóak az egyéb kampányok alkalmával használt árakkal. Következésképpen a Black Friday sokkal inkább egy mennyiségi kampányként, mintsem árleszállítási kampányként lehetne értékelni" - áll a jelentésben.

Az elemzésből egyébként az is kiderül, hogy 2012-2017 között jelentős mértékben nőtt az online kereskedelem aránya a teljes kiskereskedelmen belül. Míg 2012-ben még 1,3%-át, addig 2017-ben 5,6%-át tette ki az online kereskedelem a teljes kiskereskedelemnek Romániában. A szegmens növekedési üteme persze rendkívül magas még éves összevetésben is: 2016-hoz viszonyítva 55%-os volt a növekedés tavaly, az online kereskedők összesített árbevételét 2,8 milliárd euróra becsülték 2017-ben.

Azoknak az internetfelhasználóknak az aránya viszont, akik 2016-ban az internet segítségével online vásároltak, mindössze 12% volt, 2017-ben viszont ez a szám már 16%-ra növekedett. Ezzel viszont utolsók vagyunk az EU-ban ebben a tekintetben. (news.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing