2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
EUR = 4.6890 RON
USD = 4.1126 RON
HUF = 1.4591 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,184.84(1.52%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Bejelentették: Brüsszel tényleg a jogállamisághoz köti az EU-s pénzek lehívását

 utolsó frissítés: 17:22 GMT +2, 2018. május 02.

Bemutatta az Európai Bizottság a 2021-2027-es pénzügyi időszakra szóló költségvetési javaslatát, benne azzal, hogy milyen támogatások csökkenésére kell számítani, valamint azzal, hogy a jövőben a várakozásoknak megfelelően

Brüsszel tényleg a jogállamiság feltételeinek teljesüléséhez fogja kötni az EU-s pénzek lehívását.

Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén azt mondta, hogy az eddiginél nagyobb, a következő generáció életét jelentősen befolyásoló költségvetésre vonatkozó javaslatot dolgoztak ki. A javaslat bemutatását egyébként a tervekkel ellentétben nem sajtótájékoztatón, hanem egy plenáris ülésen tartotta meg az EB elnöke.

Juncker elmondta, hogy a tagállamok ezentúl a nemzeti jövedelmük 1,12%-át kell befizetniük a közösbe, ami növekedést jelent, hiszen jelenleg ez a szám 1 százalék.

"Jelentős innováció a költségvetési javaslat terén az, hogy növekedik az EU-s források és a jogállamiság teljesülésének kapcsolata. A jogállamiság tiszteletben tartása alapvető feltétele a megfelelő pénzgazdálkodásnak, az uniós finanszírozások hatékony felhasználásának. Az Európai Bizottság ezért egy új mechanizmus életbe léptetésére tesz javaslatot, amely megvédi az EU költségvetését azoktól a pénzügyi kockázatoktól, amelyek a jogállamisággal kapcsolatos hiányosságokból adódnak. A javaslatban szereplő új eszközöknek köszönhetően

az Európai Unió felfüggesztheti, vagy korlátozhatja az EU-s forrásokhoz való hozzáférést"

- mondta Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke azt is elmondta, hogy az említett mechanizmus nem a költségvetés része, ezért azt elegendő, ha az országok minősített többsége fogadja el, szemben a költségvetéssel, amelynél egyhangú döntésre lesz szükség. Azt is kiemelte, hogy egy esetleges forrásmegvonásnál az Európai Bíróság és az Európai Számvevőszék értékelését is figyelembe vennék, valamint arra is esélyt adnak az érintett országoknak, hogy korrigálják hibáikat.

Az erről a mechanizmusról szóló javaslat is a tárgyalások során jelentősen változhat. Már csak azért is, mert a jelenlegi elképzelés eléggé szigorú. A javaslat szerint az EU-s finanszírozások esetleges felfüggesztésére az Európai Bizottság tenne javaslatot az érintett országok ellen, a végső döntést pedig az Európai Tanács hozná meg minősített többségi szavazással. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az adott ország akkor menekülhetne meg ettől a helyzettől, ha meg tudná 16 olyan ország kormányát győzni, amely az EU lakosságának 65%-át képviseli arról, hogy szavazzák le az Európai Bizottság előterjesztését.

Günther Oettinger, a költségvetést kidolgozó uniós költségvetési biztos elmondta, a költségvetés a megtakarításokra és a hatékonyság növelésére összpontosít, ezért a bizottság a közös agrárpolitika forrásainak mintegy öt, a kohéziós politika forrásainak hét, a közvetlen kifizetések területén közel 7 százalékos csökkentést javasol - közölte.

A javasolt költségvetés részeként nő az Erasmus programra fordított keret, több pénzből finanszíroznák az innovációt, valamint bekerülnek a védelmi kutatások és a védelmi ipar támogatása is.

Hogy a 2021-2027-es pénzügyi időszakban hogyan változnak az EU-s költségvetés prioritásai az előző időszakokhoz viszonyítva, azt az alábbi ábra szemlélteti jól. A javaslat szerint 2020 után csökken a mezőgazdaságra, valamint a kohéziós alapokra költött pénz. 

Az alábbi ábra pedig azt foglalja össze, hogy melyek lesznek a következő pénzügyi időszak prioritásai: kutatásra, innovációra és digitalizációra az eddigi költségvetés 1,6-szorosát, fiatalokra pedig 2,2-szeresét költik majd. A migráció kezelésére, valamint határvédelemre az eddigi keret 2,6-szorosát fordítanák.

Az Európai Parlament és a tagállamok kormányai a következő időszakokban egymás között egyeznek majd meg arról, hogy mit fogadnak el a most közzétett javaslatból. Juncker terve az, hogy a következő EP-választásig befejezik majd a vitát, viszont sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy az eddigi tapasztalatok szerint ez egy eléggé teljesíthetetlen terv. Az előző időszak költségvetéséről például 18 hónapig tárgyaltak. 

(digi24.ro, hvg.hu, index.hu, hírszerk.)  

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális