2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Winkler: a Brexittel kapcsolatos döntéseket az emberek érdekében kell meghozni

 utolsó frissítés: 15:54 GMT +2, 2018. április 27.

Nem egyértelmű és kiszámítható folyamat az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének folyamata és ez az üzleti szféra, különösen a kis- és középvállalkozók kárára van – ez volt az egyik következtetése annak a csütörtöki londoni kerekasztalbeszélgetésnek, amelyet Hogyan lehet fenntartani a Nagy-Britannia és az EU vállalatainak üzleti sikerét és gazdasági növekedését címmel tartottak a brit parlament alsóházában. A találkozót a SME Europe, az Európai Néppárt KKV-kat támogató lobbyszervezete és a Kereszténydemokrata Internacionálé kezdeményezte, amelynek az RMDSZ idén februártól tagja.

A csütörtöki eseményen részt vett Winkler Gyula, az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának alelnöke és a SME-Europe első alelnöke, aki a Hogyan tervezi a politikum a Brexitet és milyen elvárásai vannak az üzleti szférának - kutatás, innováció, kereskedelem a célkeresztben címmel megtartott panelben szólalt fel.

"Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnik 2019 márciusának végén. Azt már tudjuk, hogy lesz egy 21 hónapnyi átmeneti időszak, ami 2020 végéig tart. Tudjuk azt is, hogy a Nagy-Britannia kilépésére vonatkozó szerződést el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak, hasonlóképpen fog történni az EU-Egyesült Királyság közötti szabadkereskedelmi megállapodással is, amely a két fél viszonyát rendezi a Brexit utáni időszakban" – fogalmazott Winkler Gyula, aki hangsúlyozta, hogy éppen ezért kell a politikumnak őszintébb és intenzívebb párbeszédet folytatnia az üzleti szféra, különösen a KKV képviselőivel.

Szerinte az Európai Parlamentnek és a brit parlamentnek az emberek érdekében kell meghozniuk döntéseiket, ehhez úgy az EU polgárainak, mint a briteknek joguk van, különösen, hogy egyértelműen látszik: a Brexitnek negatív hatása lesz Nagy-Britanniában és az Európai Unióban is. "A brit gazdaság és az uniós gazdaság globális kapcsolatrendszere gyengülni fog, a Brexit után mindkét fél a jelenleginél hátrányosabb helyzetbe kerül" – mondta Winkler Gyula.

A beszélgetés másik következtetése arra vonatkozott, hogy a kiszámíthatóság és egyértelműség hiánya a Nagy-Britanniában élő, ott dolgozó vagy tanuló uniós polgárokat is hátrányosan érinti. A brit fél arról biztosította a jelenlevőket, hogy az ott élő európai polgárok minden eddigi joga megmarad a Brexit után, a zavart az Egyesült Királyság nehézkes bürokráciája okozza. Mint elhangzott, Nagy-Britanniának továbbra is szüksége van a külföldi munkaerőre, viszont a Brexit után a britek nem kívánnak különbséget tenni az EU-ból vagy a világ más országából érkező munkavállalók között.

Az EP-képviselőkből és a SME Europe képviselőiből álló küldöttséget Theresa May miniszterelnök is fogadta a Downing street 10. szám alatti hivatalában. A brit miniszterelnök a küldöttség tagjait arról biztosította, hogy bár az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, továbbra is megmarad európai országnak, amelynek az EU-val közös érdekei vannak. Ez alkalommal Greg Hands kereskedelmi miniszter is köszöntötte a küldöttséget, a miniszter a Nagy-Britannia Brexittel kapcsolatos szándékairól beszélt, kiemelve, hogy országa szeretne minél szorosabb kapcsolatot tartani az európai partnerekkel.  

Az európai delegáció tagja volt Paul Rübig, Ivan Stefanec és Inese Vaidere EP-képviselő, Ingo Friederich, az Európai Gazdasági Szenátus elnöke, valamint Michael Jaeger, az Európai Adófizetők Egyesületének (Taxpayers Association of Europe) főtitkára. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális