2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
EUR = 4.6890 RON
USD = 4.1126 RON
HUF = 1.4591 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,184.84(1.52%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Plusz adót vetnének ki a magas cukortartalmú italokra

 utolsó frissítés: 15:54 GMT +2, 2018. április 18.

Egy USR-s szenátor, Adrian Wiener hamarosan egy olyan törvénytervezetet fog benyújtani a szenátusba, amely alapján plusz adót vetnének ki a magas cukortartalmú üdítőitalokra. A cél az, hogy ezek a termékek dráguljanak és ezáltal csökkenjen a fogyasztásuk. A kezdeményező szenátor szerint az általa benyújtott tervezet hozzájárulhat a szív- és érrendszeri, a cukorbetegség és egyéb súlyos betegségek előfordulásának csökkenéséhez.

Wiener szerint egyébként Európa egyre több országában vezetnek be hasonló intézkedéseket, és ha Románia nem lép ebben a tekintetben, akkor könnyen előfordulhat az is, hogy nálunk lesz a legmagasabb a magas cukortartalmú italok egy főre jutó fogyasztása az egész EU-ban.

A tervezetet nagy valószínűséggel minden parlamenti párt támogatni fogja, hiszen Wiener szerint - aki egyébként orvos, az aradi megyei kórház volt menedzsere - eddig pártállástól függetlenül minden parlamenti szenátor és képviselő aláírta a tervezetet, de ami véleménye szerint még fontosabb, hogy a frakcióvezetők is a kezdeményezés mellett foglaltak állást.

A kezdeményező elmondása szerint több szakértővel is egyeztetett még a javaslat megfogalmazása előtt. A tervezet szerint a plusz adóból befolyt összeget a sürgősségi ellátási, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésének jóbbé tételére fogják költeni.

A szenátor a tervezet indoklásában azt írja, hogy egyetlen pohár üdítőital akár 10 kiskanál kristálycukornak megfelelő édesítőszert is tartalmazhat. (digi24, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális