2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
EUR = 4.6485 RON
USD = 4.0861 RON
HUF = 1.4383 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,562.09(-0.07%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Még a fele ekkora régiós országok is többet exportálnak nálunk

 utolsó frissítés: 15:42 GMT +2, 2018. április 16.

Románia az év első két hónapjában 10,8 milliárd euró értékben exportált külföldre javakat, ami 11,6%-os növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Bár az ország exporttevékenységének növekedése a hetedik legmagasabb volt az EU-ban az idei első két hónapban, azért az alábbi ábra eléggé kijózanító, ami az ország külkereskedelmét illeti:

Az EU-s tagállamok exporttevékenysége 2018 első két hónapjában. Adatok forrása: Eurostat. 

Az ábrából ugyanis az derül ki, hogy számos olyan EU-s állam van, amely negyed akkora lakossággal rendelkezik, mint Románia, és mégis erősen túlszárnyal minket a külföldre eladott javak tekintetében. És ha még nem is az olyan fejlett országokhoz hasonlítjuk magunkat, mint Dánia, Svédország vagy Finnország, elég magunkat Magyarországhoz, Szlovákiához, vagy éppen Csehországhoz mérni, hogy végképp ne lehessünk elégedettek.

Ezekre a statisztikákra figyelt fel a Ziarul Financiar is, akik az Eurostat friss statisztikáiról szintén azt emelik ki, hogy Csehország például a maga 10,5 milliós lakosságával 27 milliárd euró értékben exportált javakat az év első két hónapjában, 2,5-ször annyit, mint a kétszer akkora lakosságszámmal rendelkező Románia. Magyarország szintén messze jobban teljesít nálunk a külföldre eladott termékek tekintetében, 9,8 milliós lakossággal képes volt 16,9 milliárd eurót exportálni, 56%-kal többet, mint Románia ugyanabban a periódusban. De még érdemes kitérni Szlovákiára is, ahol 5,4 milliós lakosság 12,2 milliárd eurós exportot tud felmutatni.

Azt a ZF is kiemeli, hogy az exportőrök rangsorában annak ellenére szereplünk ilyen gyengén, hogy az elmúlt évben főként a romániai autóipar szép fejlődésének (úgy az autó-, mint az autóalkatrész-gyártásnak is) köszönhetően viszonylag szép növekedéseket sikerült bemutatni. És ha már az autóiparnál tartunk, bizakodásra ad okot az is, hogy a két nagy romániai autógyártó, az Automobile Dacia és a Ford Románia is szépen növelte az exporttevékenységét az elmúlt hónapokban.

Az elmúlt évben egyébként Románia 62,6 milliárd euró értékben exportált külföldre javakat, ami 9,1%-os növekedést jelent 2016-hoz viszonyítva. (zf, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális