2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Megtartotta első ülését az euró bevezetését előkészítő bizottság

 utolsó frissítés: 11:22 GMT +2, 2018. április 13.

Tegnap tartották az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság első ülését, amelyen Viorica Dăncilă miniszterelnök és Mugur Isărescu jegybankelnök is részt vett. A kormányfő az Agerpres tudósítása szerint az ülés elején úgy fogalmazott, hogy a bizottság felállítása

"fontos pillanat, az euró bevezetése az ország legjelentősebb projektje".

"Az euró bevezetése országos projekt, egy olyan terv, amelyhez minden erőt egyesítenünk kell, és azt hiszem, mindannyian aláírhatjuk, hogy ez Románia legjelentősebb projektje a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozást követően" - mondta Dăncilă az ülés kezdetén.

A kormány márciusban jelentette be, hogy az euró bevezetését elősegítő bizottság felállítását kezdeményezi. A bizottságnak két fő feladata lesz, egyrészt fel kell állítania a közös európai fizetőeszköz bevezetésének menetrendjét, másrészt a gazdasági szféra és a társadalom euró bevezetésére történő felkészítését célzó intézkedéseket is fogonatosítania kell.

Az ülésen a miniszterelnök és a jegybank elnöke mellett Viorel Ștefan miniszterelnök-helyettes és Leonard Orban államelnöki tanácsos vett még részt.

A bizottságban az Államelnöki Hivatal, a kormány, a helyi hatóságok, az akadémiai szféra, a civil szervezetek, a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselői egyaránt helyet kapnak. A bizottságot két elnök - a kormányfő és a Román Akadémia elnöke - vezeti majd, akiknek munkáját két alelnök - a Román Nemzeti Bank kormányzója és a gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes - segíti. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac