2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,551.77(-0.34%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Sántít a kormány magyarázata arról, hogy miért nem kapta meg korábban minden közalkalmazott a fizetését

 utolsó frissítés: 15:04 GMT +2, 2018. április 05.

Több érdekvédelmi szervezet tiltakozását váltotta ki, hogy nem minden közalkalmazott kapta meg csütörtökön márciusi bérét, annak ellenére, hogy Viorica Dăncilă kormányfő a hét elején arról beszélt, hogy a közszférában dolgozók megkapják fizetésüket még az ortodox húsvét előtt.

"Tekintettel arra, hogy a húsvéti ünnepek hagyományosan többletkiadásokat jelentenek sok családban, nagy csalódást okozott a munkaügyi minisztériumhoz tartozó intézmények alkalmazottai körében, hogy ők más közalkalmazottakkal ellentétben nem kapják meg korábban fizetésüket, pedig arról a miniszterelnök is biztosította őket korábbi nyilatkozataiban" - olvasható a köztisztviselők szakszervezetének csütörtöki közleményében.

Hasonló közleményben ítélte el a kormány által alkalmazott diszkriminációt az oktatásügyi szakszervezetek szövetsége is.

Dăncilă a szerdai kormányülés elején az érintett tárcák vezetőit szólította fel: adjanak magyarázatot arra, hogy miként válhatott támadási felületté egy jóindulatú kezdeményezés. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint csak azok az intézménynek kapták meg korábban a fizetéseket, amelyek igényelték, és a kormányfői ígéret nyilván nem vonatkozhatott azokra, akik nem is kérték a kifizetések előrehozását.

Az ellenzéki sajtó szerint azonban sántít a magyarázat, mert a húsvéti kifizetésekről szóló pénzügyminiszteri rendeletben a 38 közintézmény között egy olyan minisztérium is szerepel - a társadalmi konzultációért és párbeszédért felelős tárca -, amely a januári kormányváltáskor megszűnt, tehát nem kérhette a bérek korábbi kifizetését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális