2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,555.03(-0.30%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Neves közgazdászok dolgoznak a Bitcoin javított változatán

 utolsó frissítés: 16:41 GMT +2, 2018. március 22.

Több elismert közgazdász is összeáll, hogy elindítsanak egy valódi devizákkal fedezett kriptopénzt. Az új eszköztől azt várják, hogy kiküszöbölve a kriptodevizák hibáit, az árfolyam kevésbé fog kiszámíthatatlanul ingadozni, mint a Bitcoin vagy más virtuális pénzek esetében - írja a Financial Times-ra hivatkozva a Portfólió.

A projektet Saga névre keresztelik, és olyan neves szakemberek vesznek részt benne, mint a JP Morgan Chase International és a Bank of Israel volt igazgatójaként dolgozó Jacob Frenkel, Myron Scholes, Nobel-díjas közgazdász, vagy Dan Galai, a VIX-index egyik megalkotója.

Az igencsak illusztris társaság elképzelése szerint az új kriptopénz elsősorban abban lesz más, hogy tartalékot képeznek majd az eszközökre hagyományos devizákban. Az így képzett tartalékokat hagyományos banki számlákon helyeznék el, és az is a tervek között szerepel, hogy eltörlik az egyéb kriptodevizáknál tapasztalható anonimitást is. Szóval aki Sagát akar majd venni, annak fel kell fednie a személyazonosságát, ráadásul egy pénzmosási ellenőrzésen is át kell esni az egyéneknek, hogy a jegybankok ellenőrízni tudják a pénz eredetét.

Frenkel szerint bár a kriptodevizák egyre inkább elfogadottá válnak, ezzel párhuzamosan számos kérdést, aggályt is felvetnek. Főként azért, mert nem lehet követni a tulajdonosokat és nem létezik rájuk fedezet. Frenkel szerint is megalapozottak az aggályok, és ezért is látnak nagy lehetoséget Saga víziójában, amellyel ugye tulajdonképpen a közgazdász szakemberek által megfogalmazott problémákat kívánják megválaszolni.

A projekt eddig 30 millió dollárnyi befektetői tőkét gyűjtött, több kockázati tőkealap is beszált az üzletbe.

A tervek szerint az elso Saga tokenek majd nulla dollárért kerülnek piacra, és ahogy nő a használata, úgy a befektetők egyre több tokenhez jutnak majd hozzá. (ft, portfolio)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac