2018. szeptember 19. szerdaVilhelmina
EUR = 4.6478 RON
USD = 3.9793 RON
HUF = 1.4303 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,273.63(-0.16%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

A kormány sürgősségi rendelettel hozza létre az euró bevezetését előkészítő bizottságot

 utolsó frissítés: 16:04 GMT +2, 2018. március 21.

Sürgősségi rendeletet fogad el szerdai ülésén a kormány az euróra való áttérést előkészítő országos bizottság létrehozásáról - jelentette be a miniszterelnök az ülés elején.

Viorica Dăncilă hangsúlyozta, az euró bevezetése az ország legjelentősebb projektje Románia uniós csatlakozása óta, és bár sok szó esett róla, soha nem szabtak konkrét időpontot erre. Az euróra való áttérést előkészítő országos bizottságnak többek között az lesz a feladata, hogy megszabja az euró bevezetésének menetrendjét, illetve hogy hozza meg egyrészt a gazdasági szféra, másrészt a társadalom erre történő felkészítését célzó intézkedéseket.

A testületben az Államelnöki Hivatal, a kormány, a helyi hatóságok, az akadémiai szféra, a civil szervezetek, a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselői egyaránt helyet kapnak. A bizottságot két elnök - a kormányfő és a Román Akadémia elnöke - vezeti majd, akiknek munkáját két alelnök - a Román Nemzeti Bank kormányzója és a gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes - segíti - tette hozzá Dăncilă. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac