2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
EUR = 4.6890 RON
USD = 4.1126 RON
HUF = 1.4591 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,184.84(1.52%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Nem sok jót ír Romániáról az Európai Bizottság országjelentése

 utolsó frissítés: 18:22 GMT +2, 2018. március 08.

Romániában tovább növekedik a szegénységi küszöb alatt élők száma, a jövedelmek egyenlőtlensége magas, az infrastruktúra gyenge minőségű, a munkaerő pedig nem igazodik a gazdaság valódi igényeihez - írja az Európai Bizottság legfrisebb Romániáról szóló országjelentése.

A jelentés szerint Románia erős gazdasági növekedése miatt a strukturális reformok folytatására van szükség az országban. Megjegyzik, hogy bár a foglalkoztatottság növekedett 2017-ben, és a munkanélküliség rekordalacsony szintre került, aggodalomra ad okot, hogy bizonyos adóbevételek kiesése, valamint a nyugdíjak és a közalkalmazottak fizetésének növekedése miatt a költségvetési hiány növekedőben van.

A jelentés kiemeli, hogy a munkaerőkínálat a kompetenciák szintjén nem tart lépést a gazdaság változásaival, ami további kockázatokat jelent a szegénység elmélyülése, valamint a jövedelmi egyenlőtlenségek további növekedésére.

A jelentés arra is kitér, hogy a magas kormányzati kiadások nem tükröződnek vissza az infrastruktúra állapotán. Azt is nagy problémaként emelik ki, hogy az oktatási rendszer gyenge teljesítménye is korlátozza az ország fejlődési lehetőségeit, a kutatás-fejlesztés, valamint innovációs területen pedig továbbra is alig értékelhető Románia teljesítménye.

Az Európai Bizottság jelentése szerint ugyanakkor örömteli, hogy a lakosság általános egészségügyi állapotát mérő mutatók növekedésről számolnak be, viszont rámutat arra is, hogy az egészségügy tekintetében az EU-s színvonaltól még mindig nagyon messze vagyunk. (digi24, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális