2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,551.77(-0.34%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Montrealban is kiválóan szerepeltek a BBTE magyar közgázas diákjai

 utolsó frissítés: 11:39 GMT +2, 2018. március 07.

A világ egyik legrangosabb esettanulmány versenyén vett részt február 18. és 24. között a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének négyfős csapata. A BBTE kommunikációs irodájának közleménye szerint a montreali Concordia Egyetem által szervezett John Molson Undergraduate Case Competition (JMUCC) verseny kanadai döntőjére beválogatott 24 egyetemi csapat között a kolozsvári diákok is kiválóan helytálltak, valamint elnyerték a versenyt megelőző esszépályázat 3 500 dolláros díját is.

A versenyre minden évben csak azon egyetemek szerezhetnek meghívást, amelyek az előző években kiemelkedő eredményeket értek el nemzetközi esettanulmány-versenyeken. Idén a BBTE csapata is részt vehetett a megmérettetésen. Az egyetem diákjai a korábbi években eredményesen szerepeltek a nemzetközi versenyeken, többek között a Harvard Egyetemen, Londonban, Pisában vagy a norvégiai Bergenben.

A montreali versenyre beválogatott 24 csapat többsége kanadai és az egyesült államokbeli egyetemekről érkezett, mellettük 4 ázsiai, 2 ausztráliai és 6 európai diákcsapat vett részt a megmérettetésen. Az európaiak között volt jelen a Babeș–Bolyai Tudományegyetem 4 tagú csapata, név szerint Éltes Rita (Menedzsment, 3. év, Sepsiszentgyörgy), Kelemen Kincső (Gazdasági informatika, 2. év, Székelyudvarhely), Deák Péter (Gazdasági informatika, 3. év, Székelyudvarhely) és Szabó Norbert (Pénzügy és bank, 3. év, Sepsiszentrgyörgy), akik egyben a Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) szakkollégium tagjai is. A diákok felkészítő tanárai dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel és drd. Rácz Béla-Gergely voltak.

A versenyt egy hosszabb ideig tartó, komoly felkészülés előzte meg. Az egy hetes verseny három darab 3 órás esetmegoldó fordulóból, valamint egy 24 órás esettanulmány-oldásból állt. A 3 órás eseteknél a csapat számára 3 óra állt rendelkezésre, hogy egy vállalat problémájára megoldást találjon, amit azonnal követett egy 15-20 perces bemutató, valamint a zsűri kérdései.

A BBTE diákjainak először egy szoftvercsomag eladására kellett stratégiát kidolgozniuk, ezt követte egy tanácsadó cég humánerőforrásának motiválását célzó eset, majd a harmadik körben egy koncentrálást segítő fülhallgató értékesítésének stratégiája következett.

A 3 órás eseteknél a csapatok egymás ellen versenyeztek, minden körben egy csapatot egy másikkal társítottak és a két csapat között elosztottak 15 pontot. A harmadik esetnél a BBTE-s csapatnak sikerült megnyernie a párbajt a kanadai Alberta Egyetem csapata ellen.

A 24 órás esetnél a Walmart Canada üzletlánc számára kellett egy értékesítési stratégiát kidolgozniuk. A világ vezető egyetemeinek csapatával együtt versenyző BBTE-s diákok tisztességgel helytálltak az erős mezőnyben, a döntőbejutás azonban nem sikerült.

A verseny nagydöntőjének végeredménye:
I. hely: Chulalongkorn University, Bangkok, Thaiföld
II. hely: Queensland University Of Technology, Brisbane, Ausztrália
III. hely: University Of South Carolina, Columbia, Amerikai Egyesült Államok

A kolozsvári csapat bejutása a John Molson Undergraduate Case Competition-re egy kiváló lehetőséget jelentett arra, hogy a diákok megismerjék a világ élvonalát képviselő egyetemek csapatainak munkáját és teljesítményét, valamint hogy felmérjék szaktudásukat és előadói képességeiket a nemzetközi mezőnyben. Ezúton is gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanárainak! - írja a közlemény, amely szerint külön köszönet illeti a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karát, valamint az OTP Bank Romániát, akik hozzájárultak a részvételi költségek finanszírozásához. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális