2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,551.77(-0.34%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Egy szakértő szerint minimum meredek ötlet a Kolozsvár-Budapest gyorsvasút

 utolsó frissítés: 15:44 GMT +2, 2018. március 07.

Egy esetleges Budapest, Kolozsvár és Bukarest között építendő gyorsvasút hasznosságával kapcsolatban súlyos problémák merülnek fel - nyilatkozta Ionuț Ciurea, a Pro Infrastruktúra Egyesület alelnöke az RFI-nek.

A Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter által már többször is szóba hozott gyorsvasút Ciurea szerint rendkívül sokba kerülne, ráadásul nulláról kellene felépíteni, a meglévő infrastruktúra ugyanis nem bővíthető ilyen formában.

Ciurea szerint mindenek előtt egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére van szükség, amelynek azt is be kellene mutatnia, hogy miért lenne hasznos egy ilyen jelentős mértékű beruházás.

"A mi álláspontunk az, hogy a projekt (a Budapest-Kolozsvár-Bukarest gyorsvasút) hasznosságával kapcsolatban súlyos kérdések merülnek fel. Elsősorban a beruházás költségeit kell megvizsgálnunk. Feltéve, ha valóban egy gyorsvasútról beszélünk, mert amit most építenek a IV-es páneurópai folyosón, azon a vonatok legfennebb 160 km/h-s sebességgel tudnak majd közlekedni. Ha valóban a nyilatkozatoknak megfelelő gyorsvasutat építenének első körben Kolozsvár és Budapest között, az legkevesebb 200 km/h-s sebességet jelentene. Nem világos az, hogy honnan lenne annyi utas, akik használnák ezt a gyorsvasutat, és Kolozsvár - Bukarest távolságon miért választaná valaki ezt, és nem repülős közlekedést például?" - tette fel a kérdést Ciurea.

Szijjártó Péter tegnap azt nyilatkozta, miután találkozott a román közlekedési miniszterrel, hogy a magyar kormány egymilliárd forintot különített el egy Budapest és Kolozsvár között építendő gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. (rfi, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális