2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,551.77(-0.34%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Trump kirobbanthatta a globális kereskedelmi háborút

 utolsó frissítés: 08:34 GMT +2, 2018. március 02.

Donald Trump, amerikai elnök csütörtökön váratlanul bejelentette, hogy magasnak számító, 25%-os importvámot vet ki az acél, 10%-os vámot az alumínium amerikai behozatalára. Az amerikai elnök bejelentésében azt is kiemelte, hogy a két iparág amerikai vállalatai hosszú ideig élvezni fogják az állami védelmet a jóval olcsóbban szállító Kínával, Európával vagy Brazíliával szemben.

A hivatalos magyarázat szerint az importvámra azért van szükség, mert az amerikai hadiiparnak nagy szüksége van az acélra, az amerikai acélipari vállalatok viszont egyre kevésbé tudják felvenni a versenyt a más országok jóval olcsóbban szállító vállalataival szemben. Azzal érvelnek, hogy az acél alacsony árát elsősorban Kína okozza, ahol az állam által jelentősen támogatott acélipari vállalatok jóval olcsóbban tudják értékesíteni a termékeiket.

Érdekesség, hogy a The Wall Street Journal szerint a döntést az amerikai védelmi minisztérium is ellenezte, mivel attól tartanak, hogy így több stratégiai partnerrel is megromolhat a viszonyuk.

A döntésre nagyon hamar reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki közleményében sajnálatát fejezte ki Trump bejelentése miatt. A brüsszeli testület elnöke szerint az amerikai lépés "kirívó beavatkozást" jelent a hazai termelés védelmében.

"A protekcionizmus nem jelenthet választ közös problémáinkra az acélszektorban" - hangsúlyozta Juncker, aki szerint ezzel csak tovább súlyosbítják a helyzetet. "Nem fogjuk karba tett kézzel nézni, hogy az iparunkat tisztességtelen intézkedésekkel sújtják, amelyek európai munkahelyek ezreit sodorják veszélybe" - közölte.

"Az EU határozottan és arányosan fog reagálni az érdekeink védelmében" - szögezte le Juncker.

Az Egyesült Államok egyik legfontosabb acélbeszállítója, Kanada is reagált a hírre. A kanadai külügyminiszter is azt ígérte, hogy amennyiben rájuk is vonatkoznak a protekcionista lépések, akkor ők is hasonló intézkedésekkel fogják megvédeni a saját munkahelyeiket.

A hírt az amerikai tőzsdén is nagyon rosszul fogadták, a Dow Jones index jókora zuhanás után végül 1,7%-os mínuszban állt meg, míg az S&P 500 1,34%-os eséssel reagált a hírre. (g7, mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális