2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

APIA: március 1-től lehet benyújtani az egységes agrártámogatási kérelmeket

 utolsó frissítés: 13:51 GMT +2, 2018. február 22.

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjainál - írja az intézmény által az Agerpres hírügynökséghez kedden eljuttatott közleményben.

Az idézett forrás szerint a területre és az állattenyésztésre vonatkozó nyilatkozatokat kizárólag elektronikus formában lehet kitölteni az IPA-Online applikáció segítségével.

"Románia, az Európai Unió tagjaként többféle mezőgazdasági támogatásban részesül, amelyeket a gazdák pályázhatnak meg. Ezek közé tartozik a területalapú támogatás, a differenciált visszaosztott támogatás, az éghajlatra és a környezetre kedvező hatást gyakorló műveletek támogatása, fiatal gazdák támogatása, az állattenyésztésre és növénytermesztésre vonatkozó teljesítményhez csatolt támogatás, a kisgazdákra vonatkozó egyszerűsített támogatás, az országos átmeneti támogatások, amelyek szintén adhatók a növénytermesztés és az állattenyésztés területén" - írja a dokumentumban.

Az idézett forrás szerint a területalapú támogatási kérelmet kizárólag online, az IPA-Online applikációval lehet kitölteni. "A kérés lezárása az APIA tisztségviselőjének jelenlétében történik, a bemeneti adatok ellenőrzése után és ugyanez az eljárás az állattenyésztés területén is" - szögezi le a közlemény.

Azok a gazdák, akik 50 hektárnál nagyobb területre kérnek támogatást az APIA megyei, azok, akik 50 hektárra, vagy annál kisebb területre kérnek támogatást az ügynökség helyi kirendeltségeihez nyújthatják be a kéréseket.

A területre vonatkozó összes dokumentumnak érvényben kell lennie a kérés benyújtásának pillanatában.

Azok a gazdák, akik életjáradékot kapnak a bérbe adott, vagy eladott területeik után, nem jogosultak területalapú támogatásra.

Olyan területek jogosultak a támogatásra, amelyek nagysága legalább egy hektár és legalább 0,3 hektáros parcellákra vannak osztva. A melegházi zöldségtermesztés esetén a terület minimális nagysága 0,3 ha, a parcelláé 0,03 ha.

"A kérelmezőnek a beadványhoz mellékelnie kell a helyi polgármesteri hivatal által kiállított gazdalajstrom-kivonatot, illetve minden olyan dokumentumot, amely azt bizonyítja, hogy jogosult a terület használatára. Minden dokumentumnak érvényesnek kell lennie a támogatási kérelem benyújtásának pillanatában. Azok a területek, amelyek nem használhatók az év teljes ideje alatt, nem jogosultak támogatásra" - derül ki az APIA közleményéből.

A támogatás juttatásának feltétele a kölcsönös megfeleltetési kötelezettségek betartása, amelyek közé tartozik a mezőgazdasági földterület jó mezőgazdasági és ökológiai állapotára vonatkozó alapvető előírások, valamint a jogszabályba foglalt gazdálkodási követelmények folyamatos betartása az összes parcellán, függetlenül ezek méretétől.

Az APIA felkéri a gazdákat, hogy a kiközölt programnak megfelelően jelenjenek meg a hivatalban, hogy a leghatékonyabban ki lehessen használni a kérések benyújtására szánt időt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális