2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
EUR = 4.6890 RON
USD = 4.1126 RON
HUF = 1.4591 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,184.84(1.52%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Elfogadta a szenátus a Románia Fejlesztési Bankja megalapításáról szóló törvénytervezetet

 utolsó frissítés: 17:43 GMT +2, 2018. február 21.

Első házként elfogadta szerdán a szenátus a Románia Fejlesztési Bankja Rt. (BDR - SA) megalapításáról szóló törvénytervezetet. A jogszabályt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kezdeményezte.

A tervezet szerint az intézmény szolgáltatásait magán- és jogi személyek egyaránt igénybe vehetnék. A bank hozzájárulna a regionális fejlesztéshez, az infrastruktúra modernizálásához, a kutatás támogatásához, a környezet védelméhez és a kis- és középvállalkozások fejlődéséhez, "ahogyan az a kormányprogramban is szerepel" - írja egyebek mellett a kezdeményezés indoklásában.

A jogszabálytervezet előírja a Románia Fejlesztési Bankja Rt. (BDR - SA), mint autonóm jogi személy létrehozását.

"A bank célja, hogy pénzügyi és tanácsadói szolgáltatásokkal támogassa a vállalkozásokat és Románia gazdasági-társadalmi fejlődését. A bank kiemelt figyelmet szentel a kis- és középvállalkozásoknak és a nagy infrastrukturális fejlesztéseknek" - írja a tervezetben.

Az intézményt egy hét tagú vezetőtanács, egy elnök, négy, a pénzügyminiszter által kinevezett igazgató és két független, a Társadalmi Gazdasági Fejlesztési Tanács javaslatára kinevezett igazgató irányítaná. 

A jogszabálytervezet esetében, amelyet 66 szenátor támogatott, 18-an elleneztek és ketten tartózkodtak a képviselőház a döntő fórum. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac