2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az évtized legmagasabb profitját érte el a MOL-csoport

 utolsó frissítés: 13:33 GMT +2, 2018. február 20.

A MOL-csoport közzétette 2017-es pénzügyi eredményeit. A vállalatcsoport 14%-kal növelte tiszta EBITDA eredményét, meghaladva a 2017-es éves célkitűzését, amely az üzletágak erős pénzügyi és működési hozzájárulásának köszönhető. A MOL-csoport nettó profitja elérte az 1,11 milliárd dollárt, ami 18%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, és ezzel az évtized legmagasabb profitját sikerült elérni - derül ki a vállalat közleményéből.

A vállalatcsoport organikus CAPEX-e az éves alacsonyabb célkitűzésnek megfelelően 1,04 milliárd dollár volt, amely egy kissé haladta meg az előző évi szintet. A MOL-csoport ambiciózus terveinek megvalósításához továbbra is biztos pénzügyi hátteret nyújt a MOL-csoport magas cash flow-ja.

Főként a magasabb Brent és gázáraknak köszönhetően az Upstream (Kutatás és termelés) üzletág 854 millió dollár EBITDA-t ért el, amely 26 százalékkal magasabb, mint 2016-ban volt. A költséghatékony és fegyelmezett pénzügyi működés is tovább erősítette az üzletágat. A MOL-csoport Upstream cash flow termelése csaknem kétszer annyi lett, mint korábban, és 14 dollár/hordó olajegyenértéknek felel meg. Az üzletág ezzel az eredménnyel a vállalatcsoport egyik fő készpénz termelőjévé vált 2017-ben. A napi termelés átlagosan 107 400 hordó olajegyenérték volt.

A Downstream üzletág ismét erőteljes eredményeket produkált 2017-ben. Ez a szegmens adta a csoportszintű EBITDA közel felét, 1,18 milliárd dollárt. Az üzletág a korábbi magas szintről további 2%-kal növelte hozzájárulását a csoportszintű eredményekhez, amit a belső hatékonyságnövelő programoknak és a továbbra is kedvező külső környezetnek köszönhető.

Romániában tovább nőtt a kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítés 

A közleményből az is kiderül, hogy Romániában a kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítés tovább emelkedett 2017-ben: a MOL gázolaj (kiskereskedelmi) értékesítése 10% -kal nőtt, a benzin-értékesítés pedig megőrizte mértékét az előző évhez képest.

A korábbi kiskereskedelmi részlegből kialakított fogyasztói szolgáltatások üzletág továbbra is kiemelkedő, kétszámjegyű növekedést produkált, amely a növekvő kereslet, valamint a kiskereskedelmi árréseknek köszönhető. A szegmens 358 millió dolláros EBITDA-t ért el, ami 17%-kal magasabb az előző éves eredményénél, és ezzel jó úton halad a 2021-re kitűzött 450 millió dolláros EBITDA eléréséhez. Köszönhetően a vállalatcsoport Fresh Corner koncepciója alapján átalakított kiskereskedelmi egységeknek, a nem üzemanyag értékesítésből származó árrés aránya elérte a rekordmagas 26%-ot 2017 utolsó negyedévében a teljes kiskereskedelmi marginon belül.

A gáz midstream szegmens 2017-ben 15%-kal növelte hozzájárulását a vállalatcsoport EBITDA-jához, 223 millió dolláros eredményt érve el. Az eredmény a hazai szállítási volumenek emelkedésének köszönhető, amely képes volt ellensúlyozni a kedvezőtlen tarifa változásokat.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója így értékelte az eredményeket: "2017-et újra erős pénzügyi eredményekkel zártuk. Idén már látható volt az előrehaladás a vállalatcsoport átalakításában, amelyet a MOL 2030-as stratégiában határoztunk meg. Hoztuk a tavalyi év során megemelt éves célkitűzéseink szerinti eredményeket, amelyhez minden üzletág hozzájárult. Az Upstream szinte megduplázta a szabad cash flow termelését, a Downstream üzletág pedig még tovább növelte EBITDA hozzájárulását, miközben a fogyasztói szolgáltatások továbbra is kétszámjegyű növekedést produkált. Ami a vállalatcsoport stratégiai átalakulását illeti, a vegyipari (poliol) projektünkben jelentős előrehaladást értünk el, és új, innovatív, mobilitási szolgáltatást is indítottunk. 2018-at erőteljes lendülettel kezdtük, de még jelentős befektetési döntések előtt állunk. Célunk, hogy idén mintegy 2,2 milliárd dolláros EBITDA-t érjünk el, amellyel fedezhetjük az átalakítási projektjeink finanszírozását, miközben növeljük a részvényeseinknek fizetendő osztalékot.” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális