2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Van-e összefüggés a balesetek száma és a külföldről behozott használt autók számának növekedése között?

 utolsó frissítés: 19:10 GMT +2, 2018. február 19.

Észlelhetők-e összefüggések a romániai közúti balesetek száma, gyakorisága és a külföldről behozott, használt autók növekvő népszerűsége között – veti fel a kérdést az a tanulmány, amelyet Benedek József és Silviu Marian Ciobanu, a BBTE Földrajz Karának munkatársai, valamint az egyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának PhD-hallgatója, Anatolie Coșciug jegyez.

Romániában kirívóan magas a közúti gépjármű-szerencsétlenségek száma, a halálos kimenetelű közúti balesetek arányát tekintve a listavezető EU-tagállamok közé tartozunk. A Román Rendőr-főfelügyelőség forgalmi osztályának kimutatása szerint 2008 és 2015 között összesen 205 127 gépjármű volt érintett 133 351 közúti balesetben 202 396 emberi sérülést eredményezve, melyek közül 146 109 könnyű, 39 599 komoly, 11 072 pedig halálos kimenetelű sebesülés volt. A számok és a tanulmány megállapításai kizárólag a gépjármű–gépjármű között történő, személyi sérüléssel járó, rendőri közbeavatkozást igénylő szerencsétlenségekre vonatkoznak.

Mutatnak-e összefüggést a fenti adatok azzal, hogy említett időszakban milyen típusú autók közlekedtek a hazai utakon? A Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal adatbázisára támaszkodva a szerzők három kategóriába sorolják a gépjárműveket:

(1) újraregisztrált autók, melyek korábban is az országban voltak bejegyezve,
(2) új autók, melyek az országban voltak először forgalomba írva,
(3) korábban külföldön forgalomba írt, használt gépjárművek.

A tanulmány szerint 2008 és 2015 között 853 249 új gépjárművet jegyeztek be Romániában, 1 690 353 külföldről származó, használt gépjárművet írattak forgalomba az országban, 2 487 190 korábban is Romániában bejegyzett gépjármű cserélt gazdát az országon belül. Az erdélyi régióban jelentősen nagyobb a használtautó-behozatal, mint az ország egyéb megyéiben, a jelenséget elsősorban az Erdély és a nyugat-európai államok között zajló nemzetközi vándorlás magyarázhatja. A nyugati határmegyékben – érthető okokból – ugyancsak intenzívebb a használtautó-import, mint az ország keleti vagy déli régióiban. A használt gépjárművek java Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából vagy Luxemburgból érkezik.

A külföldről származó, használt gépjárművek növekvő népszerűségét leginkább hozzáférhető áruk indokolja, továbbá közrejátszik bizonyos gépjármű-brandek társadalmi imidzse, a használtgépjármű-kereskedők érdekeltsége, a felhalmozódás a forrásállamokban, a piac liberalizálása, az új autók iránti kereslet gyengülése (például a 2008-as gazdasági válság nyomán).

A használtgépjármű-árak alacsonyan tartása azonban súlyosan amortizált, technikailag kifogásolható vagy elöregedett gépjárművek behozatalához is vezet. A 15 éves vagy annál öregebb gépjárművek két és félszer nagyobb valószínűséggel válnak érintetté közúti balesetekben, mint a fiatalabb autók. A behozott, használt gépjárművek egy részét ráadásul egészen más használati célokra és útviszonyokra tervezték, mint a hazaiak, a jobb menetirányú közlekedésben használt jobbkormányos autók esetében akár 40 százalékkal is növekedhet a közúti baleset esélye.

A halálos balesetek, valamint az erősen urbanizált megyékre (Ilfov, Konstanca) jellemző, kisebb szerencsétlenségek számértéke nem mutat közvetlen összefüggést a külföldről behozott, használt gépjárművek népszerűsödésével, a súlyos közúti balesetek gyakoriasodása, valamint a balesetek teljes számának emelkedése azonban igen.

A tanulmányból kiderül, hogy míg 2008-tól 2011-ig egyetlen jobbkormányos, használt gépjármű sem volt érintett hazai közúti balesetben, 2011-től – valószínűsíthetően az Egyesült Királyság irányába történő gazdasági vándorlás felélénkülése miatt – látványosan megugrott ezeknek a járműveknek a száma. Ez közvetlen összefüggésben áll azzal, hogy ország közép-keleti régiójában számos olyan balesetet regisztráltak 2011 és 2015 között, amelyekben jobbkormányos gépkocsik is érintettek voltak. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális