2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,551.77(-0.34%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Bemutatták a Koronát, a székely kriptovalutát

 utolsó frissítés: 14:09 GMT +2, 2018. február 19.

Hétvégén nemzetközi sajtóértekezlet keretében mutatták be Budapesten az új kriptovalutát, a Koronát. A fejlesztők azt ígérik, hogy az új fizetőeszközzel lehet majd globálisan a legolcsóbban vásárolni.

A Korona Development Team, Jean-Marc Stiegemeier, a Wall Street egykori pénzügyi tanácsadójának vezetésével mutatta be a blockchain alapú kriptovalutát, a Koronát. Az új fizetőeszközt március 26-án Svájcban indítják útjára.

A bemutatón elhangzott, hogy a Korona üzleti modelljének része lesz egy erre a célra létrehozott bank és fizetési platform, amely a svájci pénzügyi hatóságok felügyelete alatt működik majd. A Korona megalkotói szerint a jelenlegi kriptovaluták 90 százaléka semmiféle reális tranzakcióra nem alkalmas, szinte csak "teoretikus" pénzügyi eszköz, árfolyama ezért néhány nap leforgása alatt több ezer dollárral változhat.

Dr. Trinh Tuan – Tanácsadó, középen: Jean-Marc Stiegemeier - Igazgató, jobb oldalon: Bustya Attila - Technológiai fejlesztési vezető (Fotó: Író Zoltán)

A tervek szerint a rendszer globális webáruházként is működik majd, ahova nemcsak áruikat, de szolgáltatásaikat is feltölthetik az eladók. A sajtótájékoztatón bemutatott üzleti modell értelmében a Koronával vásárlók világszerte a legkedvezőbb ajánlatot találhatják meg. Például jelenleg egy csúcskategóriás mobiltelefon Európában annyival drágább, mint Amerikában, hogy érdemes átrepülni az óceán másik oldalára, megszállni két éjszakára, visszautazni és a vevő még így is jól jár.

A vásárlók költségeit az is csökkenteni fogja, hogy a hagyományos gyakorlattal szemben alig kell tranzakciós költséget fizetni – míg a Bitcoin használata során utalásonként 20 dollár a kiadás –, a jóváírás pedig az eladó számláján szinte azonnal megtörténik. A fejlesztők ezért úgy gondolják, hogy a Korona új távlatokat nyithat a globális vásárlási szokások és pénzügyi tranzakciók területén. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac