2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Tăriceanu kifogásolja az IT-szakemberek adókedvezményeit

 utolsó frissítés: 11:33 GMT +2, 2018. február 11.

Kifogásolja azt a megoldást, hogy az IT szektorban dolgozó szakembereknek nem kell jövedelemadót fizetniük, ugyanis más szakterületeken is vannak kifejezetten értékes emberek, akik nem részesülnek ilyen kedvezményekben - nyilatkozta szombaton Sinaián Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke.

"Egy adott pillanatban volt indoklása, és most is érvényes ez. Itthon szeretnénk tartani ay informatikusokat. Nem szeretnénk, hogy elhagyja az országot ez a nagyon értékes munkaerő, de ugyanakkor liberálisként azt mondom, hogy hiszek a gazdasági ösztönző megoldások semlegességében, így ami most történik az a piac eltorzulása. Tudják meg, hogy nagyon értékesek az IT-szakemberek, de nem ők az egyetlenek. Más szakterületeken is vannak rendkívül értékes emberek, akik nem részesülnek ugyanilyen előnyökben" - mondta Călin Popescu Tăriceanu.

A szenátus elnöke elmondta, hogy az államkasszát táplálni kell, így nem mindenki részesülhet adómentességben.

"A kormánynak kell találnia egy teljesen törvényes és alkotmányos megoldást, hogy ne következzen be negatív korrekció az IT-szakemberek vagy a fogyatékkal élők esetében. A munkaügyi minisztérium, a pénzügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium biztosan tárgyalni fognak, hogy megoldást találjanak. Ez egy sürgős megoldás volt, azért sürgősségi rendelet, hogy orvosolja ezt a helyzetet. Nekem úgy tűnik, hogy ez nem helyes más szakterületekkel szemben. Nem élvezhet mindenki adómentességet, mert az államkasszát valamivel táplálni kell" - nyilatkozta Tăriceanu.

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön a kormány egy olyan sürgősségi rendeletet fogadott el, amellyel a 2017 decemberi szinten tartja az informatikusok, a kutatók, az idénymunkások, a fogyatékkal élők és a részmunkaidőben alkalmazottak nettó bérét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális